24.7 C
Cluj-Napoca
duminică, aprilie 14, 2024
spot_img
AcasăOameni din ClujCând te pierzi printre stele: Ștefan, tehnicianul care imortalizează splendoarea nebănuită a...

Când te pierzi printre stele: Ștefan, tehnicianul care imortalizează splendoarea nebănuită a cerului

spot_img

Încă de prin 2015, Ștefan Pop-Coț, un bihorean adoptat de Cluj, se pierde printre stele, cultivându-și cu sârg cele două pasiuni ale sale: observațiile astronomice și astro-fotografia. Cu ajutorul astro-fotografiei, acesta reușește nu doar să imortalizeze cele mai spectaculoase.

Ștefan Pop-Coț este tehnician la o firmă de construcții de lângă Cluj-Napoca. Este din Bihor, însă a fost „adoptat” de Cluj-Napoca încă din 2018. Pasiunea pentru cer i-a fost insuflată culmea, de o carte despre astronomie. A început prin a-l observa, a-l studia și a ajuns să-i imortalizeze frumusețea și misterele.

Acum, Ștefan este vicepreședintele Societății Române pentru Astronomie Culturală, face observații astronomice inclusiv cu public și este unul dintre cei mai talentați astro-fotografi din țară.

„Cumva în job-ul meu și în activitățile mele lipsea ceva din zona aceasta, lipsea o pasiune și numai bine a venit ca și o completare la ce făceam. În 2015 mi-am cumpărat primul telescop, cam acesta a fost startul. De la a observa cerul până la a-l fotografia e doar un pas. În principiul acesta e parcursul. Ar trebui să înțelegi ce vezi, ca să știi ce fotografiezi. Prima dată am văzut obiectele, cerul de noapte, am învățat să folosesc telescoape de toate felurile și abia apoi am trecut la pasul următor, la astro-fotografie, tocmai pentru că prin astro-fotografie putem să vedem mai mult. Camera captează, cu expuneri lungi, detalii pe care cu ochiul nu pot să le văd”, spune Ștefan.

A început modest, cu o cameră nu foarte performantă și scumpă. La 2-3 ani de la achiziționarea primului telescop, Ștefan a început să investească și în aparatură foto/video. Pasiunile tehnicianului care se și completează de minune s-au dezvoltat concomitent. Ștefan a fost autodidact, a învățat de la alți astro-fotografi, dar și din tutoriale. A investit destul de mult și în telescoape, deținând momentan unul dintre cele mai mari din țară.

„Am început cu un aparat destul de ieftin, în timp am evoluat, mi-am luat aparat mai performant și obiective mai bune și o montură. Fotografiile acestea nu sunt posibile fără montură ecuatorială. Montura ecuatorială este de fapt o montură motorizată care compensează rotația Pământului. Pământul se rotește și atunci ca să pot să fac expuneri lungi și să nu iasă mișcate stelele trebuie ceva care să țină în loc obiectul și atunci aceste monturi fac asta”, explică astro-fotograful.

Ieșitul „la stele”: Cel mai fain cer îl vezi departe de oraș

Excursiile preferate ale lui Ștefan includ obligatoriu cerul, studierea, observarea sa și pe cât posibil imortalizarea. Preferă să surprindă cerul departe de civilizație, acolo unde nu există nici poluare luminoasă și claritatea e mult mai mare.

„În continuare fac la fel când ies la stele, o parte din noapte fotografiez, o parte fac observații astronomice prin telescop,  nu am abandonat observațiile, merg mână în mână ca să zic așa”, completează Ștefan.

Fotografiile care-ți taie răsuflarea realizate de Ștefan sunt rezultatul unor nopți întregi de surprins stelele, la care se adaugă câteva zile bune de prelucrare foto. Practic fiecare fotografie este compusă din mai multe cadre, care trebuie selectate și combinate.

„Ori lumea e fascinată de detaliile din nebuloase și galaxii, ori lumea e pasionată de cele de câmp larg, mai artistice cumva care transmit niște emoții, niște trăiri. Cumva e împărțită, ori science deep space, ori artistice”, mai spune Ștefan.

Cu cât se adună mai multe cadre și informații, cu atât iese mai bună fotografia finală. Cadrele se pot aduna și pe parcursul a 2-3 nopți, iar partea de procesare poate să dureze și o săptămână.

Întrucât în orașe poluarea luminoasă e destul de mare, cel mai fain și clar cer poate fi observat departe de civilizație, în natură.

Cea mai comună întrebare: se vede pasul lui Neil Armstrong de pe lună?

La observațiile astronomice pentru public pe care Ștefan le organizează destul de des încearcă să ofere curioșilor și informații despre ce dezvăluie telescopul. Astro-fotograful recunoaște că a dat și peste întrebări mai puțin obișnuite.

De exemplu nu de puține ori a fost întrebat dacă poate fi văzut pasul lui Neil Armstrong de pe lună.

„Eu merg cu telescoapele în mijlocul publicului și de la mic la mare vin. E o tendință să se cheme mai mult copiii să vadă, dar nu este doar pentru copii. Cea mai mare bucurie pentru mie e când văd un om de vârsta a 3-a care vine și se uită prin telescop și spune că n-a văzut niciodată în viața lui și se bucură enorm. E un feedback bun ăsta. Experiența privitului prin telescop e unică”, completează astronomul.

Cum arată lista de „dorințe”?

Printre dorințele de pe lista lui Ștefan se numără observarea norilor lui Magellan, care sunt vizibili doar în emisfera sudică și aurora boreală, care poate fi văzută în mai multe țări nordice.

Fotografiile spectaculoase ale lui Ștefan pot fi văzute până pe 14 iulie la Casino Cluj. De asemenea, cei care vor să intre în lumea fascinantă a astro-fotografiei pot participa la taberele de astronomie organizate de Ștefan împreună cu Societatea Română pentru Astronomie Culturală.

Următoarea va avea loc chiar zilele acestea, în perioada 23-25 iunie, în comuna Șugag din Alba. În 14-16 iulie mai urmează un eveniment de genul, în aceeași locație. Mai multe detalii puteți afla AICI.

Foto/Video Ștefan Pop-Coț

 

Articole asemănătoare

Yoga și „India secretă”, prin ochii Monicăi: a vrut să fie ghid turistic, dar a devenit ghid pentru oameni, în călătorii interioare

Monica Filip e o mamă din Cluj, care și-a schimbat viața la 180 de grade după ce a descoperit beneficiile yoga. Obișnuia să lucreze...

Roxana își deschide sufletul și grădina pentru cei care vor o experiență autentică în mijlocul naturii

Vă amintiți de Roxana, care a dat blocurile gri din Cluj pe un colț de rai rural? Ei bine, bistrițeanca își deschide sufletul și...

Din Burundi, în România: Aventura „clujeană” a Dianei

Diane Roman Inamahoro are 35 de ani, este mamă a 4 copii, este originară din Burundi iar acum 11 ani s-a mutat la Cluj....

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

cele mai recente

Yoga și „India secretă”, prin ochii Monicăi: a vrut să fie ghid turistic, dar a devenit ghid pentru oameni, în călătorii interioare

Monica Filip e o mamă din Cluj, care și-a schimbat viața la 180 de grade după ce a descoperit beneficiile yoga. Obișnuia să lucreze...

Roxana își deschide sufletul și grădina pentru cei care vor o experiență autentică în mijlocul naturii

Vă amintiți de Roxana, care a dat blocurile gri din Cluj pe un colț de rai rural? Ei bine, bistrițeanca își deschide sufletul și...

Din Burundi, în România: Aventura „clujeană” a Dianei

Diane Roman Inamahoro are 35 de ani, este mamă a 4 copii, este originară din Burundi iar acum 11 ani s-a mutat la Cluj....

Raul Rusu, tânărul care-a făcut magie cu sâmburii de curmale. Cum arată „surogatul de cafea”, care este și lichid și solid::

Cine crede că la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj nu se face magie se înșeală! O demonstrează Raul Rusu, un tânăr...

Povestea lui Emil Sitaru, profesorul cu cea mai impresionantă colecție de seturi de șah din țară: „Șahul mi-a adus numai bucurii!”

Aproape 180 de șahuri, din peste 40 de țări, de pe 6 continente, aceasta este colecția impresionantă a profesorului Emil Sitaru, care colecționează seturi...

Mădălina – tattoo artistul, care „brodează” povești pe piele de un deceniu. Soțul Alex și-a oferit pielea drept „pânză”

Respiră artă prin toți porii! Așa am putea descrie familia Ureche, care a pus pe picioare unul dintre cele mai mișto saloane de tatuaje...