31.7 C
Cluj-Napoca
luni, iulie 15, 2024
spot_img
AcasăCluj LifestyleMagdolna, artista care face magie cu capsulele de cafea aruncate de alții....

Magdolna, artista care face magie cu capsulele de cafea aruncate de alții. Cum arată lampadarul cu 1.200 de capsule reciclate

spot_img

Magdness este un proiect de reciclare creativă prin care Magdolna, inițiatoarea și omul din spatele poveștii, creează veioze, lampadare și lămpi de podea de diferite mărimi, dar și articole de bijuterii inedite. În acest mod, proiectul o ajută atât la „umplerea timpului liber”, dar și la realizarea unei schimbări în percepția societății în ceea ce privește upcycling-ul și multitudinea domeniilor în care se poate aplica.

Magdolna este din Harghita, însă s-a stabilit la Cluj de peste 20 de ani. A studiat aici Dreptul, fiind jurist de profesie. Un hobby neobișnuit, pe care l-a descoperit acum 7 ani, o ajută să profite cu creativitate maximă de timpul liber.

„Numele brand-ului meu s-a născut dintr-un joc de cuvinte, pe de o parte, combinând prenumele meu (Magdolna) și sufixul englezesc „ness”, pe de o altă parte este o referire și la numele produsului, Nespresso, dar și la caracterul nebunatic, zburdalnic al creațiilor, în engleză (madness). Spre surprinderea multora cu care mă întâlnesc în contextul activităților și evenimentelor de design și artizanat, sunt de profesie jurist și îmi și place munca mea, și vreau să continui în această direcție. De-a lungul anilor am simțit însă nevoia de a-mi descoperi și dezvolta latura creativă, să fac ceva care să aibă un rezultat concret, tangibil. Am pornit pe acest drum cam de șapte ani, descoperind pe parcurs ce vreau într-adevăr să fac”, spune Magdolna.

Magdolna a început prin a vopsi pahare, vaze, sticle de whisky sau coniac, iar ulterior a dat peste capsulele de cafea Nespresso, despre care spune că merită o a doua șansă la viață:

„Întotdeauna mi-au plăcut bijuteriile și accesoriile colorate, așa că am trecut la cercei, am început cu cercei de lemn, piele și din pastă ceramică, după care din considerente ecologice am început să caut idei de reciclare, la fel ca în cazul veiozelor din sticle de whisky. Așa m-am întâlnit cu capsulele de cafea Nespresso care se găsesc în niște culori minunate (mai mult de 100!) și care merită o șansă la o a doua viață.

La început m-am axat pe bijuterii, cercei și coliere, după care am început să combin acest „material”, capsulele cu sticlele speciale, și am ajuns la ceea ce a devenit pasiunea mea și ceea ce fac acum aproape exclusiv: veioze, lampadare și lămpi de podea din capsule de cafea reutilizate. Din când în când, și mai ales la cerere, mai fac tăvi de cafea, tablouri și ghirlande decorative, toate din capsule de cafea reciclate.”

Lampadarul de 1,3 metri care conține 1.200 de capsule

Ca și orice artist, Magdolna iubește proiectele mari și provocatoare, care uneori pot să se întindă pe săptămâni întregi. Acesta aduc, însă o satisfacție aparte. Pe lângă timp, astfel de proiecte necesită și mai multe materiale:

„Cel mai mult îmi plac proiectele mari, lampadarele uriașe. Cel mai mare lampadar pe care l-am făcut are 1,30 m și conține mai mult de 1200 de capsule.”

Însă pentru ea, obținerea materialelor nu este o problemă. Ba din contra, pot exista perioade în care nu are capacitatea să accepte mai multe din cauza insuficienței spațiului de depozitare sau insuficienței timpului de prelucrare.

„La început am întâmpinat greutăți în a găsi persoane care beau acest tip de cafea, dar momentan am ajuns să am peste zece „distribuitori” de la care colectez capsulele de cafea folosite, atât persoane fizice, cât și firme, așa că nu este o problemă să adun cantitățile necesare pentru câte un proiect, mai ales că fiecare dintre ei se bucură că reușesc să reciclez ceea ce ei ar arunca de altfel. Mai nou, mai multe persoane mă contactează pe pagina de facebook să-mi ofere capsule de cafea în scop de reciclare, însă în ultima vreme am fost nevoită să le refuz, nu am capacitatea să reutilizez cantități așa mari, având în vedere că după colectare urmează partea cea mai „neplăcută”, și astfel, grea, și anume curățarea capsulelor, golirea acestora de zațul de cafea, respectiv spălarea și uscarea acestora.”

Stoc de 10.000 de capsule în 100 de culori

În ceea ce privește procesul de creare a produselor Madgness, acesta este unul extrem de migălos și îndelungat, fiind necesitară multă răbdare și dedicare din partea creatoarei:

„În cazul meu, procesul de creare are o etapă pregătitoare destul de îndelungată. Mai întâi trebuie să colectez capsulele de cafea folosite de la diverși „distribuitori”. Toate acestea se fac manual, necesită destul de mult timp și nu prea oferă satisfacții, însă este un pas necesar pentru a obține „materialul brut” folosit. După uscare, stochez capsulele în cutii de depozitare mari, nu înainte de a le selecta pe culori, etapă care deja mă bucură mult mai mult.

Ca să vă formați o idee, momentan am peste 10.000 de capsule de cafea pe stoc, în aproximativ 100 de culori, care așteaptă să primească o nouă viață. Deși pare a fi o cantitate mare, nu de puține ori se întâmplă să am prea puține capsule într-o anumită culoare dorită. În funcție de proiectul ales, munca continuă cu strivirea sau îndoirea capsulelor în diferite forme, vopsirea acestora în interior în unele cazuri, respectiv îmbinarea acestora prin diferite tehnici.”

„Desigur, adevărata plăcere îmi oferă creația în sine, în special realizarea lămpilor de la faza de idee, combinarea unui anumit suport de veioze cu un abajur de o anumită mărime, alegerea și combinarea culorilor etc. Această activitate mă relaxează foarte mult, pur și simplu pierd noțiunea timpului când încep să lucrez la ceva. Deși Magdness a început ca și o modalitate de umplere a timpului liber, cu timpul activitatea de hobby a devenit o adevărată pasiune.

Când am o idee nouă, parcă simt un imbold să mă apuc instantaneu să pun în aplicare noul proiect. De multe ori pierd și noțiunea timpului și nu mă opresc până nu termin ceea ce mi-am imaginat. De regulă lucrez în weekend-uri sau în serile lungi de iarnă, dar s-a întâmplat și să-mi dedic și câteva zile de concediu acestui hobby.”

În ceea ce privește industria din care face parte și misiunea Magdness din spatele produselor minunate pe care le realizează, Magdolna crede că tocmai astfel de proiecte reușesc să răspândească ideea de reciclare și reutilizare, ajutând astfel cât mai mulți oameni să înțeleagă importanța reciclării și multitudinea de moduri prin care se pot reutiliza chiar și cele mai neobișnuite obiecte:

„Deși mi se pare că și în România alături de obiceiurile de mâncare și de petrecere a timpului liber, de exemplu, și obiceiurile de cumpărături sunt oarecum în schimbare, sfera consumatorilor eco-conștienți este în creștere și din ce în ce mai multe persoane aleg produse unicat, realizate cu mâna, eventual chiar din materiale reciclabile în detrimentul produselor realizate în serie, cred că mai este loc de creștere în promovarea și răspândirea ideilor de reciclare.”

Pe Magdolna și produsele ei superbe le mai găsiți în cadrul diverselor târguri handmade din Cluj sau pe paginile de Social Media.

 

Articole asemănătoare

Domnul Alexandru, fost asistent medical la Spitalul CFR: „Unde doctorii nu dau nicio șanșă, îți oferă Dumnezeu una…”

Pe domnul Alexandru l-am surprins într-o după amiază în centrul Clujului, privind cu melancolie în jur. Am aflat că este nostalgic după vremurile demult...

Preotul și lectorul universitar Bogdan Ivanov: După Învierea domnului Iisus Hristos, moartea nu trebuie să ne mai sperie

Pe părintele Bogdan Ivanov l-am găsit într-o dimineață, în biserica „Înălțarea domnului”, unde acesta slujește de 15 ani. Chiar dacă nu era nicio sărbătoare,...

Tanti Livia – bătrânica ce încearcă să supraviețuiască cu ajutorul „darurilor naturii”

Pe tanti Livia am întâlnit-o într-o dimineață ploioasă, pe străzile Clujului. La cei 61 de ani, încerca să îi convingă pe trecători să îi...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

cele mai recente

Domnul Alexandru, fost asistent medical la Spitalul CFR: „Unde doctorii nu dau nicio șanșă, îți oferă Dumnezeu una…”

Pe domnul Alexandru l-am surprins într-o după amiază în centrul Clujului, privind cu melancolie în jur. Am aflat că este nostalgic după vremurile demult...

Preotul și lectorul universitar Bogdan Ivanov: După Învierea domnului Iisus Hristos, moartea nu trebuie să ne mai sperie

Pe părintele Bogdan Ivanov l-am găsit într-o dimineață, în biserica „Înălțarea domnului”, unde acesta slujește de 15 ani. Chiar dacă nu era nicio sărbătoare,...

Tanti Livia – bătrânica ce încearcă să supraviețuiască cu ajutorul „darurilor naturii”

Pe tanti Livia am întâlnit-o într-o dimineață ploioasă, pe străzile Clujului. La cei 61 de ani, încerca să îi convingă pe trecători să îi...

La povești cu domnul Teodor, despre Dumnezeu, bărbații de altădată și Epoca de Aur

Postul Paștelui are o însemnătate foarte mare pentru mulți dintre noi. Înseamnă mult și pentru domnul Teodor, pe care l-am surprins pe o bancă,...

Povestea Mariei, eleganta profesoară de română care stârnește admirație și la 81 de ani

Pe Maria (81 ani) am surprins-o astăzi, într-o zi însorită de marți, ieșind dintr-un magazin de pantofi. Frumos îmbrăcată și cochet asortată. Ne-a povestit...

Alin Pop, de trei decenii la Radio Cluj, dar și profesor foarte îndrăgit la Științe Politice

Alin Pop ne-a povestit despre începutul carierei sale de trei decenii la Radio Cluj, ascensiunea sa și cariera de profesor atât de îndrăgit, într-un...