14.7 C
Cluj-Napoca
sâmbătă, iulie 27, 2024
spot_img
AcasăCluj LifestyleVIDEO Când mâncarea altora e pe mâna ta: o zi alături de...

VIDEO Când mâncarea altora e pe mâna ta: o zi alături de curierul Zsolt, în aglomeratul Cluj

spot_img

Urcă-te-n mașină. Încălzește motorul. Uită-te pe hartă. Asigură-te la plecare.  Înjură dacă: e prea departe, prea aglomerat sau trebuie să mergi la restaurantul căruia mereu îi ia prea mult timp să își facă preparatele culinare. Bucură-te, pentru câteva secunde, dacă: nu e oră de vârf și… că faci bani, nu? Cam așa s-ar rezuma o zi din viața unui curier din Cluj-Napoca.

Bagă în viteză și la drum! Pe Calea Turzii în sus, Calea Turzii în jos. Schimbă postul de radio la care auzi, pentru a șaptea oară, melodia hit a săptămânii, verii, anului, deceniului.

Ai grijă, că poate intră ălălalt cu viteză. Ia uite, că iar nu a dat Waze-ul strada bună.  Pune mașina pe avarii, ia ghiozdanul, plasele de la Mega într-o mână, baxurile cu apă în cealaltă și spor la scări, că azi nu merge liftu’! –  Așa începe ziua de muncă a lui Zsolt, curier într-unul din cele mai aglomerate orașe din țară.

Mașina lui Zsolt, curierul care a acceptat să se plimbe cu Oameni din Cluj o zi pe Calea Turzii în sus, pe Calea Turzii în jos, e mică. El zice că e furioasă, numai bună pentru traficul din Cluj.

Deschide telefonul, așteptând o nouă comandă. Își aprinde nelipsita țigară și începem să vorbim de infrastructură, un pic de politică și un pic despre sensul vieții. Mai intră și subiecte mai soft, cultura pop, cu ultimul cântec al lui Guess Who și Prințesa de Aur ce a cântat la Pata Rât.

Mergem chiar și la conspirații, unele recente, altele ne duc până la maimuțe și mere mușcate. Un bagaj de cunoștiințe din toate domeniile, „acumulate în momentele de comunicare intra-personală”, zice Zsolt, studentul de la Drept.

Primim o comandă.

O să fie gata în 25 de minute. Haide să luăm o cafea, până atunci”.

Intrăm în mall pe ușa din spate, pe care doar personalul și livratorii au voie. Parcă am acces în spatele cortinei unei piese pusă în scenă. Am acces la poarta pe care e lipit faimosul afiș Accesul interzis persoanelor neautorizate.

Timpul trece mai greu când aștepți să se ruleze două shaorma, iar dozatoarele să curgă, precum un izvor, cu niște cola în pahare. Telefonul ne vorbește. Comanda poate fi ridicată, iar noi suntem deja în drum spre poarta magică.

Replay. Replay. Replay

Din Gheorgheni, în Florești. Din Zorilor pe Bulevardul Muncii. De la aglomerația din Centru, la aia din Florești. De la „n-am mai fost pe aici, trebuie să căutăm blocul” la „aici mereu comandă o doamnă cu patru căței”.

De la haosul căutării unui loc de parcare, la haosul angajaților din restaurante, care lucrează la foc continuu. De la liniștea din mașină, atunci când întârzie comanda, la liniștea din spatele interfonului, care nu te lasă în blocul gri, alb, verde, crem, curcubeu.

Timpul trece greu, când nu e comanda la timp și mult prea repede, când banii făcuți depind de numărul livrărilor duse la bun sfârșit.

Zsolt ne spune că a ales acest job în primul rând pentru veniturile generate și apoi pentru programul flexibil:

„Am ales asta în primul rând pentru bănuți și programul flexibil. Dacă vreau și eu să ies în oraș sau ceva pot să-mi fac și eu programul, în principiu astea sunt cele mai mari avantaje. Chiar oricine poate să facă meseria asta. Am văzut fete și femei, am chiar o colegă surdo-mută”.

Tânărul student la Drept spune că deși este un job cu complexitate redusă pe care l-ar putea face oricine, el este minuțios. Recunoaște că nu își dorește să facă asta toată viața și nici măcar pe termen lung.

Imagini contemporane ale orașului: curierii

Nopțile târzii de weekend, matinalele zile de luni și săptămâna-ntreagă cu orele ei de vârf, vin la pachet cu imaginea diferitelor genți termoizolatoare, purtate pe toate străzile orașului. Au devenit ca o rutină.

Ajunge să vezi culoarea, iar creierul tău recunoaște instant firma livratoare. Pentru o parte dintre clujeni, chiar și cumpărăturile zilnice se fac din comfortul propriei locuințe, din câteva swipe left-uri, right-uri și zigzag-uri.

Cererea pentru aceste servicii s-a înmulțit, în special după anul 2020, odată cu apariția pandemiei. În Cluj-Napoca, o parte dintre afacerile care aveau prezență în online, cât și pe aplicații de acest gen, au reușit să se salveze.

Cei care nu s-au adaptat, au dispărut de pe piață, indiferent de calitatea mâncării. Pentru o perioadă, persoanele din industria HoReCa parcă jucau ruleta rusească, când venea vorba de existența propriului business.

Te-ai dus la muncă să te plimbi

Cu mașinile, bicicletele, scutere sau trotinete electrice, livratorii sunt percepuți ca fiind, într-o oarecare măsură, liberi. Liberi să își aleagă propriul program și să colinde orașul toată ziua, câștigând, în același timp, sume, mai mult decât mulțumitoare, de bani.

Dacă mai demult, munca de birou (fie ea de acasă sau nu) era asociată cu vorbele și-așa ai stat jos toată ziua, o atitudine asemănătoare se manifestă în cazul livratorilor. „Te-ai dus la muncă să te plimbi; Păi, pentru tine munca e o distracție sau Păi asta nu e muncă”. Au devenit printre cele mai comune fraze auzite de către aceștia. Primele ar fi: „Bună! Salut! Poftim! Mersi! Poftă bună! Mersi!”

Lipsa posibilităților de alegere, cât și obligația ceatățeanului de a fi la dispoziția regimului trecut, ne-a făcut să acumulăm ciudate sentimente, când cineva -poate chiar și noi- are ca loc de muncă, o activitate ce poate trezi plăcerea.

De la vinovăție, până la invidie, toate aceste stări conturează opiniile negative față de această meserie.

Articole asemănătoare

Domnul Alexandru, fost asistent medical la Spitalul CFR: „Unde doctorii nu dau nicio șanșă, îți oferă Dumnezeu una…”

Pe domnul Alexandru l-am surprins într-o după amiază în centrul Clujului, privind cu melancolie în jur. Am aflat că este nostalgic după vremurile demult...

Preotul și lectorul universitar Bogdan Ivanov: După Învierea domnului Iisus Hristos, moartea nu trebuie să ne mai sperie

Pe părintele Bogdan Ivanov l-am găsit într-o dimineață, în biserica „Înălțarea domnului”, unde acesta slujește de 15 ani. Chiar dacă nu era nicio sărbătoare,...

Tanti Livia – bătrânica ce încearcă să supraviețuiască cu ajutorul „darurilor naturii”

Pe tanti Livia am întâlnit-o într-o dimineață ploioasă, pe străzile Clujului. La cei 61 de ani, încerca să îi convingă pe trecători să îi...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

cele mai recente

Domnul Alexandru, fost asistent medical la Spitalul CFR: „Unde doctorii nu dau nicio șanșă, îți oferă Dumnezeu una…”

Pe domnul Alexandru l-am surprins într-o după amiază în centrul Clujului, privind cu melancolie în jur. Am aflat că este nostalgic după vremurile demult...

Preotul și lectorul universitar Bogdan Ivanov: După Învierea domnului Iisus Hristos, moartea nu trebuie să ne mai sperie

Pe părintele Bogdan Ivanov l-am găsit într-o dimineață, în biserica „Înălțarea domnului”, unde acesta slujește de 15 ani. Chiar dacă nu era nicio sărbătoare,...

Tanti Livia – bătrânica ce încearcă să supraviețuiască cu ajutorul „darurilor naturii”

Pe tanti Livia am întâlnit-o într-o dimineață ploioasă, pe străzile Clujului. La cei 61 de ani, încerca să îi convingă pe trecători să îi...

La povești cu domnul Teodor, despre Dumnezeu, bărbații de altădată și Epoca de Aur

Postul Paștelui are o însemnătate foarte mare pentru mulți dintre noi. Înseamnă mult și pentru domnul Teodor, pe care l-am surprins pe o bancă,...

Povestea Mariei, eleganta profesoară de română care stârnește admirație și la 81 de ani

Pe Maria (81 ani) am surprins-o astăzi, într-o zi însorită de marți, ieșind dintr-un magazin de pantofi. Frumos îmbrăcată și cochet asortată. Ne-a povestit...

Alin Pop, de trei decenii la Radio Cluj, dar și profesor foarte îndrăgit la Științe Politice

Alin Pop ne-a povestit despre începutul carierei sale de trei decenii la Radio Cluj, ascensiunea sa și cariera de profesor atât de îndrăgit, într-un...