18.7 C
Cluj-Napoca
duminică, aprilie 28, 2024
spot_img
AcasăCluj LifestylePovestea lui Emil Sitaru, profesorul cu cea mai impresionantă colecție de seturi...

Povestea lui Emil Sitaru, profesorul cu cea mai impresionantă colecție de seturi de șah din țară: „Șahul mi-a adus numai bucurii!”

spot_img

Aproape 180 de șahuri, din peste 40 de țări, de pe 6 continente, aceasta este colecția impresionantă a profesorului Emil Sitaru, care colecționează seturi de șah de peste 3 decenii.

Emil Sitaru are 68 de ani, este profesor de matematică la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu“ din Cluj-Napoca și colecționează seturi de șah de aproape 30 de ani. Pasiunea pentru șah a început în copilărie și în ciuda faptului că nu a făcut performanță, sportul minții i-a adus de-a lungul timpului doar bucurii:

,,Pasiunea pentru șah a pornit încă din copilărie când am învățat acest joc și mi-a plăcut foarte mult. Am jucat șah tot timpul, dar fără să fac performanță, însă șahul mi-a adus numai bucurii. Peste tot pe unde am fost, ca profesor, în România sau în străinătate, am făcut cluburi de șah, am obținut rezultate frumoase cu elevii. În America am apărut și în ziare, am participat și la super-campionatul statelor unite, deci am avut doar de câștigat cu șahul”, spune profesorul.

Astfel pasiunea pentru șah s-a materializat și sub forma unei colecții care reunește aproape 180 de jocuri de șah. Colecționarea lor a început organic, după ce profesorului i-a fost dăruit un computer de șah.

,,Colecția a apărut firesc, acum 30 de ani am început să adun șahuri deoarece am primit un computer de șah în Franța, de la colegi, și mai aveam eu câteva seturi se șah de prin copilărie, după aceea am mai cumpărat de prin călătorii și încet-încet s-a înfiripat colecția care a tot crescut, de la an la an și mă bucur că poate fi văzută”, explică  Emil Sitaru.

Seturile de șah provin din Franța până în Egipt sau Zanzibar

Astfel, acum profesorul deține în colecția sa o multitudine de seturi de șah adunate din toate colțurile lumii. Multe din acestea provin din Europa, precum șahul din Ile de Rè, Franța, șahul de colecție din Danemarca, șahul din Grecia care înfățișează un amfiteatru cu coloane în stil corintic, șahul Stonehenge din Regatul Unit, sau șahul din Spania cu piese inspirate de artistul Salvador Dali. De asemenea, profesorul deține și seturi de șah provenite din Africa, America și Asia. Astfel, se regăsesc în colecția și un șah artizanal din Guineea Bissau, un șah cu motive aztece provenit din Mexic, sau seturi din Japonia, Egipt sau Zanzibar.

Pe lângă diversitatea culturală, șahurile din colecție ies în evidență și prin diversitatea materialelor din care sunt realizate, precum cel realizat din pânză de in, cel din pet-uri reciclate, realizat cu ajutorul unei imprimante 3D sau setul de ceai Richard, unde piesele sunt cutiuțe de ceai.

Un alt aspect surprinzător al colecției este tematica diversă a jocurilor de șah, de la cele care înfățișează personaje și filme celebre precum Star Trek, Jurassic Park, Batman sau Simpsons, la cele inspirate din momente istorice precum bătălia lui Napoleon Bonaparte cu austriecii sau Dacii și romanii, până la cele inspirate din literatură sau personaje mitologice precum Don Quijote, vampirii vs. vârcolacii sau Robin Hood.

,,Pe lângă partea estetică, publicul poate să descopere de la fiecare șah lucruri despre tradițiile tărilor respective, mitologie, literatură și istorie”, adaugă profesorul.

Toate jocurile de șah din colecție au un loc special în inima profesorului acesta amintindu-și în detaliu cum a procurat fiecare set.

,,Toate îmi sunt dragi, toate au pentru mine semnificație, inclusiv acelea primite de la foști elevi. Pe fiecare îl țin minte, știu de la cine l-am primit sau cum l-am cumpărat. Am primit și cadouri, de la prieteni și de la familie dar am și umblat mult să cumpăr unele seturi și am amintiri foarte frumoase”, spune Emil Sitaru.

Emil Sitaru a pus pe picioare și o academie de șah

Tot din pasiune pentru șah Emil Sitaru a înființat și academia de șah SITAS, care se ocupă cu formarea copiilor începând cu clasa 0. Academia este structurată pe trei grupe dedicate începătorilor, intermediarilor și avansaților, unde copii dobândesc abilități de gândire și studiu, care îi ajută pe tineri în dezvoltarea lor.

De asemenea, în cadrul academiei există și un program de matematică, dedicat copiilor, unde cei mici au oportunitatea să își îmbunătățească abilitățile dobândite cu ajutorul șahului.

,,Dorim să acordăm copiilor șansa să învețe șahul sistematic, pe parcursul a trei ani, la nivelele începător mediu și avansat și să își formeze calitățile. În primul, copii învața cum să stea așezati pe scaun, să se concentreze, să își facă un plan de lucru, să își analizeze greșelile, astfel își formează abilitați de studiu. Mai apoi continuăm cu școala de matematică, unde se vede clar că cei care au făcut șah au gândirea deja structurată”, explică Emil Sitaru.

Mai mult, profesorul menționează ca șahul este important și pentru modelarea caracterul copiilor pe lângă beneficiile intelectuale.

,,Șahul ar trebui să devină un sport de masă, un sport al minții, care să îi ajute pe copii să se dezvolte intelectual dar și din punctul de vedere al caracterului lor, deoarece un șahist trebuie să știe să își analizeze greșelile, să știe să recunoască când pierde, să îl felicite pe celălalt, să rămână om de caracter. Șahul modelează și caracterul, pe lângă calitățile de studiu dobândite de copii, care îi vor ajuta apoi în viață”, adaugă acesta.

Pe parcursul pandemiei cursurile academiei SITAS au fost întrerupte, dar profesorul dorește să reia activitatea începând cu toamna aceasta.

,,Din păcate nu s-a putut face șah online în timpul pandemiei, șah online pentru copii mici nu merge, trebuie să îi încurajăm, să vorbim, să îi punem să joace iar online e plictisitor pentru ei. Vrem să reluăm din toamnă, iar în septembrie vom face înscrierile”, completează profesorul.

Foto/Video: Gabriel Neacșu

Articole asemănătoare

Yoga și „India secretă”, prin ochii Monicăi: a vrut să fie ghid turistic, dar a devenit ghid pentru oameni, în călătorii interioare

Monica Filip e o mamă din Cluj, care și-a schimbat viața la 180 de grade după ce a descoperit beneficiile yoga. Obișnuia să lucreze...

Roxana își deschide sufletul și grădina pentru cei care vor o experiență autentică în mijlocul naturii

Vă amintiți de Roxana, care a dat blocurile gri din Cluj pe un colț de rai rural? Ei bine, bistrițeanca își deschide sufletul și...

Din Burundi, în România: Aventura „clujeană” a Dianei

Diane Roman Inamahoro are 35 de ani, este mamă a 4 copii, este originară din Burundi iar acum 11 ani s-a mutat la Cluj....

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

cele mai recente

Yoga și „India secretă”, prin ochii Monicăi: a vrut să fie ghid turistic, dar a devenit ghid pentru oameni, în călătorii interioare

Monica Filip e o mamă din Cluj, care și-a schimbat viața la 180 de grade după ce a descoperit beneficiile yoga. Obișnuia să lucreze...

Roxana își deschide sufletul și grădina pentru cei care vor o experiență autentică în mijlocul naturii

Vă amintiți de Roxana, care a dat blocurile gri din Cluj pe un colț de rai rural? Ei bine, bistrițeanca își deschide sufletul și...

Din Burundi, în România: Aventura „clujeană” a Dianei

Diane Roman Inamahoro are 35 de ani, este mamă a 4 copii, este originară din Burundi iar acum 11 ani s-a mutat la Cluj....

Raul Rusu, tânărul care-a făcut magie cu sâmburii de curmale. Cum arată „surogatul de cafea”, care este și lichid și solid::

Cine crede că la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj nu se face magie se înșeală! O demonstrează Raul Rusu, un tânăr...

Mădălina – tattoo artistul, care „brodează” povești pe piele de un deceniu. Soțul Alex și-a oferit pielea drept „pânză”

Respiră artă prin toți porii! Așa am putea descrie familia Ureche, care a pus pe picioare unul dintre cele mai mișto saloane de tatuaje...

Nichita Rădeanu – pictorul moldovean de doar 19 ani, care „respiră” artă

Nichita Rădeanu este un tânăr din Republica Moldova, student în anul 1 la UAD - departamentul Sculptură. A studiat pictură în cadrul Liceului Academic...