25.7 C
Cluj-Napoca
duminică, iunie 16, 2024
spot_img
AcasăClujul urbanArtă sonoră, Ziua Africii, 1 concert gratuit, 2 premiere, poezie și mult...

Artă sonoră, Ziua Africii, 1 concert gratuit, 2 premiere, poezie și mult teatru, weekend-ul acesta la Cluj. Top 8 evenimente faine

spot_img

E weekend din nou. Și-ai face bine să uiți de birou și să profiți de cele mai faine evenimente din Cluj-Napoca. Oameni din Cluj te pune în temă cu 8 dintre ele. Sâmbătă e despre diversitate artistică și culturală, iar duminica despre teatru, în diverse forme, de asemenea. Aruncă o geană și vezi ce-ți face cu ochiul.

Street Food Festival

Înainte de a trece la programul pe zile, îți amintesc de festivalul de Street Food care se încheie duminica aceasta. Pe lângă mâncarea bună care te așteaptă la stand-urile de la Iulius Mall, se pregătește și muzică live.

Sâmbătă va cânta Six Martini (19:30), apoi formația Robind & The Backstabbers (21:00), iar duminică, în ultima zi de festival, vor concerta Koszika & The Hotshots (18:30) și Bogdan Simion Mihai & Lăutarii de Mătase (20:00).

Sâmbătă, 27 mai

  • Performance de artă sonoră, Casa Tranzit, 19:30

„Nucleus by U:kustik” este un performance de artă sonoră despre intersecția dintre om și tehnologie care îi așteaptă pe curioși la Casa Tranzit sâmbătă seara.

„Nucleus este un cadru sonor performativ, construit pe baza mișcărilor mele fizice. Temele om și mașină, digitalizare și schimbare socială precum și întrebări care gravitează în jurul inteligenței artificiale și al <<Studiilor critice de date>> fac parte din actuala mea explorare artistică. Ca parte a genului muzical Ambient & Drone, apropiat unui design sonor live, nucleus reprezintă o variabilă asociativă într-o realitate de viață digitală. Un echilibru metafizic între potențialul creativ și fluxul de date, societate și individualitate.

Ca parte a Kabelquartett-ului, am reușit să prezint ideea mea de chitară acustică ca parte a unui ansamblu electronic la Festivalul de Design OFFF din Viena în 2018. Împreună, am produs designul sonor pentru genericul de deschidere al festivalului.

Pentru a-mi adânci cunoștințele în acest domeniu, am participat la cursurile universitare de Acustică și Design la NDU St. Pölten, precum și de Inginerie a Sunetului la Triagon Academy Viena. După aceasta, mi-am concentrat atenția asupra subiectelor de artă sonoră în spațiul digital, acustica încăperilor și programarea de sunet open-source.

Sunt demne de menționat turneul meu solo în SUA din 2019, participarea mea ca interpret la <<Atlas der gesamten Musik und aller angrenzenden Gebiete>> de Georg Nussbaumer la Universitatea de Muzică și Arte Performative din Viena, în cadrul Wien Modern 2019, precum și instalația sonoră <<reality<>filters>> în cadrul expoziției <<Extinction Of The White Elephant>> din Timișoara, în 2021.”, spune artistul Ulrich Schleicher, referitor la reprezentația de sâmbătă și activitatea sa.

Pentru bilete, click aici.

  • Decopertat – open mic de poezie, Parcul Central, 18:00

Dacă vrei să guști versuri noi sau să împarți cu iubitorii de poezie creațiile proprii, open mic-ul de sâmbătă seara organizat de cei de la Decoperat are ca scop descoperirea și susținerea vocilor noi.

Până acum, Decopertat a reușit să adune 200 de artiști la început de drum în Cluj. Pentru fiecare dintre ei organizează evenimente sociale de susținere, precum seri de poezie, expoziții și teatre de improvizație, dar sunt bineveniți și cei care doar vor să cunoască lume nouă.

Întâlnirea de sâmbătă are loc în fața cazinoului din Parcul Central.

  • Ziua Africii, strada Traian 23, 14:00 – 22:00

Ziua Africii este sărbătorită în întreaga lume la 25 mai, ziua în care a fost înființată Organizația Unității Africane. Comunitatea africană din Cluj sărbătorește anul acesta pe 27 mai, lăsând ușa deschisă tuturor celor care vor să se alăture evenimentului, așa că e o ocazie bună să cunoști oameni noi și să te apropii de cultura africană – nu e o ocazie care apare în fiecare săptămână.

„Este o inițiativă care implică comunitățile africane din Cluj și care vine din interiorul comunității. De-a lungul anilor, acest eveniment a luat amploare odată cu creșterea comunității africane și cu participarea numeroasă a clujenilor și a societății civile. Astfel, a devenit o tradiție să sărbătorim această zi în fiecare an în luna mai. Este un eveniment deschis publicului care invită oamenii să învețe să aprecieze și să celebreze diversitatea culturală în toate formele sale.

Obiectivul nostru, pe lângă celebrarea și reunirea noastră, este de a prezenta realitatea cotidiană a țărilor africane reprezentate la Cluj, de a confrunta punctele comune, diferențele culturale și perspectivele de dezvoltare a societăților într-un cadru informal.

Inițiativa răspunde nevoii de cunoaștere – atât prin contact direct, cât și prin metode interactive și neconvenționale de învățare și relaționare, nevoii de integrare a diferitelor culturi care trăiesc în același spațiu, nevoii de a înțelege conceptul de toleranță prin cunoaștere și relaționare. Valorile pe care dorim să le împărtășim sunt solidaritatea, integrarea, cunoașterea, toleranța, civilizația, umorul și creativitatea.”, se arată în anunț.

  • Performance de flaut, voce, pian preparat și dans, Muzeul de Artă, 18:00

Sâmbătă seara e intrare liberă la Muzeul de Artă, unde te așteaptă un performance numit „Odă cesiului și celor de pe urmă”, care își propune, prin diverse modalități de expresie artistică, să examineze multiplele fațete ale morții, tratată nu doar ca un sfârșit, ci ca un nou început, o modalitate de a dialoga cu strămoșii, de a avea acces la un râu nesecat de cunoștințe și de a trăi pacea absolută.

Poți vizualiza o înregistrare a concertului, în varianta originală înregistrată la Oslo, la Academia Norvegiană de Muzică, dând un click aici. Acestei interpretări i s-a adăugat componenta coregrafică ce poate fi vizionată astăzi la Muzeul de Artă.

Duminică, 28 mai

  • Premieră „Amphitryon”, Teatrul Naţional, 19:00

Mai sunt doar câteva bilete disponibile la premiera spectacolului „Amphitryon”, în regia lui Silviu Purcărete. Profită de ocazie și cumpără dând un click aici, dacă vrei să-ți petreci duminica la teatru.

  • Premieră „Focus Rat”, Casa Tranzit, 18:00

O altă premieră va avea loc în aceeași seară, la Casa Tranzit.

„Ce membri ai echipajului poți întâlni în producția unui film? Alăturați-vă nouă și unui rozător bine versat în producția de film: Focus Rat, în colțul său subteran, construit cu scotch și fum de trabuc.

El va răspunde și la această întrebare, între multe altele, legate de producția de film, pe noul canal de YouTube FOCUS RAT.”, spun gazdele evenimentului.

Vino la o premieră mondială de 20 de minute: în 28 mai (duminică), ora 18:00, unde intrarea este liberă, sau online, cu un click aici.

De asemenea, dacă vrei să susții Casa Tranzit, donațiile sunt binevenite și apreciate pe Patreon sau cu un click aici.

  • Just Push Play, REACTOR de creație și experiment, 19:00

Dacă nu te încântă ideile de mai sus, Dragoș Muscalu, Rob Pavicsits și Bogdan Bob Rădulescu îți propun să vizionezi un spectacol de improvizație, unde totul se construiește pe loc, fără regizor, fără scenariu, iar telecomanda e în mâna publicului.

În 28 mai, ai doză dublă de distracție, prima, de la 19:00, și cea de-a doua, de la 21:00.

Pentru bilete, click aici.

  • „Degețica”, Cinema Dacia, 11:00 – 11:45

Dacă duminica se lasă cu teatru, trebuie să fie ceva și pentru cei mici. „Degețica”, un spectacol de teatru de păpuși recomandat copiilor cu vârsta de peste 2 ani, va avea loc la Cinema Dacia.

Biletul pentru copii costă 20 de lei, iar cel pentru adulți 30 de lei și se achiziționează la fața locului. Rezervarea se face prin WhatsApp sau SMS la 0758 750 281 sau 0751 032 302.

Foto: Grupul de Parteneriat African – Facebook

Articole asemănătoare

Raul Rusu, tânărul care-a făcut magie cu sâmburii de curmale. Cum arată „surogatul de cafea”, care este și lichid și solid::

Cine crede că la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj nu se face magie se înșeală! O demonstrează Raul Rusu, un tânăr...

Povestea lui Emil Sitaru, profesorul cu cea mai impresionantă colecție de seturi de șah din țară: „Șahul mi-a adus numai bucurii!”

Aproape 180 de șahuri, din peste 40 de țări, de pe 6 continente, aceasta este colecția impresionantă a profesorului Emil Sitaru, care colecționează seturi...

Nichita Rădeanu – pictorul moldovean de doar 19 ani, care „respiră” artă

Nichita Rădeanu este un tânăr din Republica Moldova, student în anul 1 la UAD - departamentul Sculptură. A studiat pictură în cadrul Liceului Academic...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

cele mai recente

Domnul Alexandru, fost asistent medical la Spitalul CFR: „Unde doctorii nu dau nicio șanșă, îți oferă Dumnezeu una…”

Pe domnul Alexandru l-am surprins într-o după amiază în centrul Clujului, privind cu melancolie în jur. Am aflat că este nostalgic după vremurile demult...

Preotul și lectorul universitar Bogdan Ivanov: După Învierea domnului Iisus Hristos, moartea nu trebuie să ne mai sperie

Pe părintele Bogdan Ivanov l-am găsit într-o dimineață, în biserica „Înălțarea domnului”, unde acesta slujește de 15 ani. Chiar dacă nu era nicio sărbătoare,...

Tanti Livia – bătrânica ce încearcă să supraviețuiască cu ajutorul „darurilor naturii”

Pe tanti Livia am întâlnit-o într-o dimineață ploioasă, pe străzile Clujului. La cei 61 de ani, încerca să îi convingă pe trecători să îi...

Yoga și „India secretă”, prin ochii Monicăi: a vrut să fie ghid turistic, dar a devenit ghid pentru oameni, în călătorii interioare

Monica Filip e o mamă din Cluj, care și-a schimbat viața la 180 de grade după ce a descoperit beneficiile yoga. Obișnuia să lucreze...

Roxana își deschide sufletul și grădina pentru cei care vor o experiență autentică în mijlocul naturii

Vă amintiți de Roxana, care a dat blocurile gri din Cluj pe un colț de rai rural? Ei bine, bistrițeanca își deschide sufletul și...

Din Burundi, în România: Aventura „clujeană” a Dianei

Diane Roman Inamahoro are 35 de ani, este mamă a 4 copii, este originară din Burundi iar acum 11 ani s-a mutat la Cluj....