Există o alternativă mai sănătoasă, fără zgomot și „bling-bling” la deja celebrele Facebook, Instagram sau Tik Tok? Un dezvoltator software își propune să ne demonstreze că da, cu o aplicație ce țintește la titlul de cea mai mare librărie virtuală din lume. Poate deveni cititul „cool” din nou? Are acest hobby potențial de business?
Florentin Bota are 35 de ani, este căsătorit și are o fetiță. Este din Mijlocenii Bârgăului, un sat din Bistrița-Năsăud, însă de câțiva ani, Cluj-Napoca i-a devenit a doua casă. Sunt deja câțiva ani de când Florentin s-a impus în lumea dezvoltatorilor software și chiar a ajuns să-și împărtășească din secrete și cunoștințe studenților.
Dar să începem cu începutul. Grădinița, clasele primare și cele gimnaziale l-au prins pe Florentin în băncile unor școli de la țară, de pe Valea Bârgăului. Liceul l-a făcut în Bistrița, iar facultatea și masteratul în Sibiu. Doctoratul l-a adus mai aproape de casă, în Cluj-Napoca, oraș unde a ales să se stabilească.
Pasiunea pentru calculatoare a început în clasele primare, în „internet caffe-uri”. A primit mai apoi un calculator nu foarte performant, care se strica tot la două săptămâni, obligându-l pe Florentin să îl repare constant și să-i descopere astfel toate secretele. A început timid cu programarea prin clasele V-VIII, activitatea devenindu-i un adevărat refugiu.
„În perioada respectivă au început să-mi placă calculatoarele. Făceam orice era posibil să stau cât mai mult legat de ele. Mă jucam, cam aceasta era activitatea mea preferată. Evident că era o problemă, toată lumea mă trimitea ba afară, ba să lucrez ceva. Oricum învățam, dar aveam un fel de refugiu în care eram în lumea mea, cu programele, cu jocurile pe care le foloseam. În liceu am trecut la informatică intensiv și acolo deja făceam 8-10 ore de informatică săptămânal”, spune Florentin.
Mutat la Cluj, Florentin Bota a pus pe picioare Codexworks Technologies, care dezvoltă software pentru diverse firme. Momentan, Codexworks Technologies lucrează la un sistem de gestiune masiv, integrat, pentru companiile cu cifră mare de afaceri.
Nu a ignorat nici partea de educație, astfel că lucrează și la un joc de realitate virtuală, în care copiii și studenții pot să-și recunoască emoțiile. Partener în acest proiect îi este chiar Facultatea de Psihologie.
T@book – un „album” virtual al cărților fizice, pe care-l porți în buzunar
În urmă cu un an, în firma lui Florentin Bota a apărut cineva care i-a cerut o aplicație de tip olx pentru cărți. Atât de mult i-a plăcut ideea încă a decis să devină partener în proiect și s-o „inoveze” din start: aplicația ce se dorea un magazin de cărți s-a transformat într-un „album” virtual al cărților fizice care poate fi văzut de prieteni și chiar de necunoscuți.
„Aplicația a și pornit de la o nevoie a mea, că nu mai aveam timp să citesc, când eram elev student citeam foarte mult, SF în principal, iar pe măsură ce a început real life nu am mai avut timp. Mă gândeam, dacă văd o reclamă la o carte o să zic că n-am timp să citesc, dar dacă văd un prieten care face un video de genul acesta, o să o citesc”, explică dezvoltatorul software.
De altfel, soția și fetița sa se numără printre cei mai mari fani ai aplicației. Sunt urmate de colegii din CodexWorks Technologies, firma de dezvoltare software pusă pe picioare de Florentin. Aceștia nu doar că lucrează la aplicație, ci se numără și printre cei mai activi utilizatori.
Cu ajutorul telefonului, fiecare utilizator introduce în librăria sa cărțile fizice pe care le deține. Prietenii săi care folosesc aplicația au acces la librăria sa virtuală, pot vedea ce citește pentru inspirație sau pot chiar să îi ceară o carte.
Aplicația se vrea un „all in one” al cărților: de acolo să se poată și cumpăra cărți, să se poată și împrumuta, să devină și o rețea socială a iubitorilor de carte. T@book are inclusiv o secțiune cu mici recomandări video ale utilizatorilor.
Interacțiunea și activitatea în aplicație este recompensată cu o monedă specială, care mai apoi îți permite să achiziționezi cărți la preț redus sau chiar să le primești gratuit. Aplicația îți permite inclusiv să dai notificări prietenilor cărora le-ai împrumutat o carte și-au uitat să o returneze. De asemenea, te ajută să ții evidența cărților împrumutate.
„O chestie la care noi nu ne-am gândit în prima fază: cât de bine poți să vezi traseul vieții unei persoane, după cărțile pe care le are în bibliotecă. Se vede foarte fain. Cărțile pe care le citeai la școală sunt foarte diferite de cărțile de la facultate și foarte diferite de cărțile citite când ai o familie și un copil. Inițial aplicația asta a fost, o metodă să-ți organizezi mai bine biblioteca și să vezi ce cărți are cineva să poți da împrumut”, mai spune Florentin.
Aplicația e menită nu doar să devină memoria ta externă, ci și să-ți faciliteze treaba. Astfel, cărțile pot fi indexate în librărie cu o simplă scanare a cotorului cărții fizice cu ajutorul telefonului.
De ce a ales Florentin să se concentreze pe ceva atât de „basic” ca și cărțile fizice? Când tendința e de a duce în virtual tot ? L-a încurajat faptul că 80% din piața de cărți e compusă din cele fizice. Se pare că oamenii încă adoră să țină fizic în mână cartea atunci când o lecturează. Planurile lui Florentin sunt atât de mari, încât mai că par ireale:
„Ne-am propus ca pe termen scurt să ajungem la 1.000 de useri și 10.000 de cărți indexate și în 2 ani ideal să ajungem la 100 de milioane de useri și un miliard de cărți indexate ca să putem spune corect că suntem cea mai mare librărie virtuală din lume”, precizează cu tărie, Florentin.
Cei care lucrează la t@book se numără printre cei mai activi utilizatori
Business-ul care-și propune să facă cititul cool din nou
T@book nu doar că-și propune să facă cititul cool din nou și să ajungă la generații care momentan sunt absorbite de viteza și „strălucirea” celorlalte rețele de socializare, ci să devină și un business profitabil.
„E un business mai mult decât o simplă platformă. E un business care vrea să susțină partea aceasta de educație. Până la urmă dai acolo de cărți care îți pot schimba viața, te pot ajuta să evoluezi, să te documentezi, să înveți, nu doar niște poze la care dai inimioare. Ca să putem susține literația vom vinde reclame și cărți”, crede Florentin.
Pentru a putea ieși în afara țării, T@book are nevoie de finanțare serioasă. Până acum s-au investit câteva sute de mii de euro în proiect, iar Florentin Bota vrea ca suma investită să treacă de două milioane de euro.
O strategie de marketing bine pusă la punct și un produs foarte bun pot transforma T@book în cea mai mare librărie virtuală din lume și să transforme cititul dintr-o activitate liniștită de relaxare și informare într-un…trend.
Aplicația nu poate fi găsită încă în playstore, dar doritorii pot să o downloadeze folosind un cod QR. Aceasta este încă în teste și în proces de dezvoltare.
FOTO: Luana Șeu
VIDEO: Gabriel Neacșu