Cine crede că la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj nu se face magie se înșeală! O demonstrează Raul Rusu, un tânăr din Lupeni, care a făcut „magie” cu niște sâmburi de curmale. Acesta nu doar că a transformat sâmburii, care de regulă se aruncă, într-un înlocuitor de cafea care te convinge de la prima gură, ci a reușit să facă și un mix năucitor între lichid și solid.
Raul Robert Rusu are 22 de ani și este de pe Valea Jiului, mai exact din orașul Lupeni, județul Hunedoara. Anul acesta a absolvit Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj și este primul din familia sa care a urmat cursurile acestei unități superioare de învățământ.
„Mi s-a părut o oportunitate interesantă de a afla mai multe despre ceea ce mâncăm și ce conține fiecare aliment pe care-l mâncăm și asta mi-a stârnit interesul să vin”, spune Raul pentru oamenidincluj.ro despre decizia de a urma cursurile acestei facultăți.
Tânărul și-a uimit colegii, profesorii și agenții economici la Festivalul Alimentului cu un preparat atât lichid, cât și solid pe bază de sâmburi de curmale. Practic, praparatul său care este la bază o băutură, vine să înlocuiască cu o variantă mult mai sănătoasă, unul dintre cele mai consumate lichide din lume: cafeaua.
Ideea i-a venit anul trecut, când a făcut un desert bazat pe curmale și i-au rămas mulți sâmburi, cărora a vrut să le dea o utilitate.
A rupt 3 râșnițe de cafea în încercarea de a măcina sâmburii de curmale
„La început am făcut un desert din curmale, am rămas cu foarte mulți sâmburi și nu aveam ce să fac cu ei. Când am realizat că sunt okey și sâmburii pentru consum, m-am gândit ce aș putea face cu ei și-am spus hai să încerc să fac un fel de cafea, că asta este de fapt surogatul, un înlocuitor”, spune Raul.
Acesta mărturisește că cea mai mare provocare a fost măcinarea sâmburilor de curmale. A încercat cu un ciocan, cu un patent și a ajuns să strice trei râșnițe de cafea. A încercat inclusiv cu hidratarea sâmburilor. În cele din urmă a ajuns la prăjirea lor, iar în momentul în care i-a prăjit
Așa a ajuns chiar să îi prăjească, iar în acel moment și-a dat seama că mirosul seamănă surprinzător de tare cu cel de cafea proaspăt prăjită. Acesta s-a dovedit a fi și secretul pentru ca sâmburii să poată fi măcinați. Consumatorii de cafea din jurul său i-au confirmat faptul că nu doar mirosul se aseamănă cu cel al cafelei, ci și gustul.
„Am văzut că conține foarte mulți antioxidanți, care ne ajută să încetinim îmbătrânirea celulelor. Deci se aseamănă cu cafeaua și din punctul acesta de vedere. Conține și foarte multe minerale, fibre, care ne ajută inclusiv la digestie. Cel mai important e că nu conține cofeină, atunci se adresează unul public mai larg. Poate fi dat inclusiv copiilor”, explică tânărul.
Întrucât băutura tânărului absolvent are un conținut mare de minerale, iar mineralele dau energie, efectul surogatului din sâmburi de curmale este similar cu cel al convenționalei cafele.
Cum arată surogatul de cafea… lichid și solid
Experimentările nu s-au oprit aici, Raul a vrut să facă preparatul său și mai interesant și l-a „transformat” folosindu-se de regulile gastronomiei moleculare.
Practic a transformat o băutură lichidă în ceva solid, cafeaua s-a transformat în niște sfere, care pe exterior au o membrană mai tare gelatinoasă, iar în interior este lichid.
„Am întâlnit suspiciuni când a venit vorba despre textură, nu toată lumea era familiarizată cu textura gelatinoasă de pe exteriorul sferei. Erau puțin sceptici când venea vorba despre încercarea preparatului”, precizează tânărul.
Inclusiv părinții săi au gustat atât varianta lichidă, cât și cea solidă și au rămas impresionați.
La lucrarea de licență, Raul a mers mai departe și a produs enzime din zațul rezultat în urma preparării surogatului de cafea. Acesta, printr-o fermentație cu un microorganism produce enzime, care poate mai apoi fi folosit în mai multe industrii, inclusiv în cea a berii sau cea de panificație.