Statuia Sfântului Gheorghe din fața Bisericii Reformate Matia a fost dezvelită în 1904, în altă locație, fiind prima statuie destinată unei piețe publice din Europa. Aceasta a fost realizată din donațiile clujenilor și mai are doi „frați” la Praga (după care a fost reprodusă) și la Budapesta.
Ca să înțelegem cum a apărut o statuie a Sfântului Gheorghe în fața Bisericii Reformate Matia de pe strada Mihai Kogălniceanu trebuie să aruncăm un ochi asupra „gemenei” sale de la Praga, amplasată în fața catedralei Sf Vitus, în curtea palatului regal.
Monumentul a fost realizat de meșterii transilvăneni Martin și Gheorghe în 1373. Se presupune că statuia a fost realizată la comanda regelui Carol al IV-lea de Luxemburg, în timpul domniei căruia 1346-1378 s-a afirmat un viu interes, susținut chiar de rege, pentru cultul Sfântului Gheorghe.
Anterior acestei domnii, regele Ungariei, Carol Robert de Anjou (1312-1342) fondase chiar de ziua Sfântului Gheorghe un ordin cavaleresc, pe sigiliul diplomei fondatoare fiind redată scena uciderii balaurului.
Se spune că de-a lungul timpului statuia din Praga ar fi fost deteriorată: brațul drept și lancea sfântului ar fi fost deteriorată într-un incendiu, iar statuia ar fi căzut de pe soclu în timpul unui turnir.
Replicile de la Budapesta și Cluj
Există în prezent două replici ale statuii Sfântului Gheorghe de la Praga, la Budapesta și Cluj. O copie în ghips a statuii pragheze a fost donată de către împăratul Francisc Iosif orașului Cluj, ideea donației fiind menționată pentru prima dată în 1895 de către istoricul Sándor Márki.
Statuia expusă la Cluj în piața Bisericii Reformate de pe strada Kogălniceanu nr. 21 a fost turnată de sculptorul Jόzsef Rόna în atelierele turnătoriei bunapestane și plasată pe un postament realizat de arhitectul Kálmán Lux. Este însoțită de o decorație neogotică în partea de sus și înconjurată cu un gard forjat purtând însemnul Casei de Anjou, crinul.
Statuia a fost dezvelită în 28 septembrie 1904. A fost mutată în fața Bisericii Reformate Matia în 1960. Este considerată prima statuie destinată unei piețe publice din Europa. Cheluielile pentru realizarea sa au fost acoperite în mare parte din donații ale clujenilor.
Sursa/Foto: Istoria și Teoria Artei – Vasile Dragut/ bjc.ro