Medicina de urgență este considerată cea mai grea și solicitantă dintre specializările medicinei. Cu toate acestea, nu puțini sunt tinerii care se îndreaptă spre specializarea care presupune salvare vieților, uneori în situații ce par fără scăpare. Este și cazul Laurei, care, deși la începutul aventurii în lumea medicinei, era tentată să facă medicină de laborator, experiența de la Unitatea de Primiri Urgențe și mai apoi SMURD i-a deschis apetitul pentru medicină de urgență.
Pe Laura Băjan am întâlnit-o la Maratonul Resuscitării de la Bistrița. A venit din Cluj-Napoca să-i învețe pe bistrițeni cum să acorde primul ajutor în caz de stop cardio-respirator și nu numai.
Are 23 de ani și este din Galați. Este studentă la Medicină în anul IV, la Cluj și face voluntariat pe autospecialele SMURD de doi ani, încă de când era în anul II de facultate. Cunoștința cu medicina de urgență a făcut-o la Unitatea de Primiri Urgențe. Despre experiența ca voluntar SMURD spune fără să ezite: „E experiența vieții!”.
Laura e prima din familia care urmează Medicina. Deși nu era foarte sigură cu ce se mănâncă acest domeniu, a descoperit în scurt timp că este ceea ce își dorește să facă și este recunoscătoare că are oportunitatea aceasta.
„În clasa a XI-a m-am decis să mă îndrept spre Medicină. Îmi plăcea foarte mult Biologia și Chimia. M-am gândit : „O să fiu medic de laborator, ce tare!” Dar când am ajuns la facultate am văzut că atât de mult îmi place să vorbesc cu oamenii, cu pacienții, să aflu ce se întâmplă, mi-am schimbat puțin opțiunea”, spune Laura pentru Oameni din Cluj.
Recunoaște faptul că a avut și momente în care s-a simțit copleșită, fie în sesiune sau după gărzi foarte grele, însă și-a adunat ultimele forțe și a mers mai departe. Asta îi face de fapt pe medici să reziste și să nu renunțe la meseria de…salvatori.