Prof. dr. Sergiu Paşca, medic, om de știință și profesor de Psihiatrie și Științe Comportamentale la Universitatea Stanford din California, S.U.A. a primit, în cadrul unei festivități organizate în Aula „Iuliu Hațieganu” titlul de „Doctor Honoris Causa” al Universității de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca, pe care a absolvit-o în 2007.
„Odinioară, Sergiu Pașca, un tânăr harnic și învățat, hotărî să plece într-o călătorie prin lume. Își luă rămas bun de la părinții săi și porni într-o dimineață devreme, cu o pungă de merinde și o inimă plină de speranțe.
Drumul până la graniță nu-i părură prea lung, așa că, în scurt timp, ajunsese într-un tărâm străin, plin de minuni și necunoscute. Acolo, întâlni oameni deștepți și curioși, care îl învățară multe lucruri noi și interesante. Sergiu își dădu silința să învețe tot ce putea și să strângă cât mai multă experinență în domeniul său de interes, acela al neuroștiinței.
După câțiva ani petrecuți în acest tărâm, Sergiu își dădu seama că nu mai putea sta mult timp departe de casa părintească. Se hotărî să se întoarcă în țara sa natală și să își pună în aplicare cunoștințele dobândite în timpul călătoriei sale.
Când ajunse acasă, Sergiu era deja un cercetător de renume și fu primit cu brațele deschise de comunitatea științifică din țara sa. El își dedică restul vieții studiului și cercetării, iar descoperirile sale în domeniul neuroștiinței rămân în continuare o sursă de inspirație pentru tinerii cercetători din întreaga lume.” — cu această povestioară și-a început Prof. dr. Sergiu Pașca discursul, poveste generată de un program de Inteligență Artificială, în stilul povestirilor scrise de autorul Ion Creangă.
Născut la data de 30 aprilie 1982 la Cluj-Napoca, Sergiu Pașca și-a petrecut copilăria la Aiud, județul Alba. În 2001, datorită faptului că obținuse primul loc la olimpiada de chimie, a putut să se înscrie fără a da examen de admitere la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj, pe care a absolvit-o în 2007.
Și-a dedicat anii de studenție cercetării, fiind îndrumat de doamna conf. Dr. Maria Dronca, aprofundând studiile de metabolism în autism, ajungând, mai târziu, primul laureat al Premiului de cercetare pentru studenți.
Deși nu avea un doctorat, a fost acceptat în anul 2008 la Universitatea Stanford din California cu o bursă pentru studii postdoctorale din partea International Brain Research Organization, acordată cu distincția Outstanding.
În 2014, a devenit Assistant Professor la Universitatea Stanford, în 2020 a devenit Associate Professor cu Tenure, urmând ca în 2022 să devină Professor și să fie numit Kenneth T. Norris Jr. Professor.
Este Directorul Fondator al primului program de Organogeneză a Creierului Uman de la Universitatea Stanford și, în același timp, Investigator Roberston în celule stem al New York Stem Cell Foundation (NYSCF), Investigator Ben Barres în Neurodegenerare al Inițiativei Chan-Zuckerberg (CZI) și Șef asociat de divizie în Departamentul de Psihiatrie al Universităţii Stanford.
Activitatea sa de cercetare se orientează înspre înțelegerea legilor fundamentale care guvernează dezvoltarea si funcționarea creierului uman și identificarea mecanismelor moleculare care duc la boli neuropsihice, precum autismul și schizofrenia. Laboratorul său a dezvoltat o serie de metode care permit crearea, din celule stem, de țesut tridimensional nervos funcțional uman și lucrează în continuare la noi descoperiri în neuroștiințele fundamentale și clinice.
În activitatea sa profesională se mândrește cu 73 articole ISI, 12 brevete de intervenție, colaborarea în scrierea a 4 cărți de specialitate, 13 proiecte de cercetare conduse și finalizate, 10 proiecte de cercetare în derulare, peste 120 de conferințe la care a participat ca invited speaker, precum și numeroase premii ( Premiul Vilcek pentru Promisiune Medicală Creativă, Premiul Folch-Pi în Neurochimie, Premiul C.J Herrick în Neuroanatomie, Premiul CINP Sumitomo/Sunovion Award, și multe altele), la care ieri, 28 aprilie, i s-a adăugat și titlul de Doctor Honoris Causa al UMF.
Sergiu Pașca: „În primul an de facultate nu m-aș fi putut imagina aici”
În discursul de ieri, a ținut să mulțumească tuturor mentorilor și colaboratorilor săi și a împărtășit cu publicul cele mai noi cercetări din laboratorul său.
„Când urcam și coboram pe Pasteur, în primul an de facultate, nu mi-aș fi putut imagina că voi sta aici astăzi și vă voi putea împărtăși cercetările laboratorului meu din cealaltă parte a lumii.”— a mărturisit Prof. dr. Sergiu Pașca, în timpul prelegerii sale.
Deși nu a putut fi prezent la eveniment, primarul Emil Boc a ținut să-i transmită un mesaj Prof. dr. Pașca:
„Un clujean cu care ne mândrim și care ne reprezintă în mod excepțional la nivel internațional. Iată, un exemplu de success al mediului academic clujean, care a dat lumii un savant de mare valoare. Universitățile sunt cea mai importantă resursă pe care o are orașul nostru. Viitorul Clujului nu mai este industria grea, ci trecem treptat spre o economie a cunoașterii, care se bazează pe educație, inovare, cultură, știință și care este singura resursă inepuizabilă. Vivat Academia !”
Nici Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, nu a putut participa fizic la eveniment. Însă, a transmis un mesaj video și a trimis la Cluj premiul pe care cercetătorul l-a căștigat la Gala Cercetării Românești, la care Sergiu Pașca nu a putut fi prezent. Premiul special i-a fost înmânat tot în cadrul evenimentului de ieri.
„Sunt convins că într-o zi, ne vom putea lăuda ca țară cu un câștigător de Premiu Nobel, Sergiu Pașca.”— a spus Sebastian Burduja.
La final Sergiu Pașca a dat o serie de declarații și a fost întrebat dacă poate da un sfat studenților din cadrul UMF:
„Mesajul meu este să fie dedicați în cercetare biomedicală, chiar dacă nu vor să facă cercetare biomedicală. E important pentru fiecare medic, chiar și unul de familie, să înțeleagă cum au fost și sunt descoperite terapiile, iar astăzi, mai mult ca niciodată, când vedem multă dezinformare în jurul nostru, este necesar ca medicii să înțeleagă cercetarea fundamentală în cât mai multă profunzime.”