0.8 C
Cluj-Napoca
joi, noiembrie 21, 2024
spot_img
AcasăCluj LifestyleA pus bazele Comunității 156 și împreună organizează primul concurs internațional de...

A pus bazele Comunității 156 și împreună organizează primul concurs internațional de artă murală, la Cluj. Profesorul Mazerschi: „Mulți mi-au spus că nu se poate”

spot_img

Comunitatea 156 (C156), sub coordonarea profesorului dr. Sergiu Georgian Mazerschi, de la Liceul de Arte Vizuale „Romulus Ladea”, va organiza, în perioada 24-26 august 2023, primul concurs internațional de artă murală, numit Murals of Youth (M.Y.).

Totul a început cu pași mărunți, în 2021, când profesorul a simțit nevoia de a oferi mai mult generației de tineri care trec pragul clasei. Așa a luat naștere Comunitatea 156, un proiect sub forma unei activități extrașcolare, ce a atras elevi, foști elevi, profesori și profesioniști din mai multe domenii creative, prin care Mazerschi urmărește să promoveze imaginea liceului, să îi îndrume pe tineri să participe la cursuri organizate de experți, expoziții, concursuri și evenimente precum târguri de artă, festivaluri.

Murals of Youth este primul eveniment de talie internațională organizat de C156, devenit ONG de curând.

„M.Y. este o sărbătoare vibrantă a artei, creativității și comunității care are loc în a doua jumătate a lunii august. Cu accent pe împuternicirea tinerilor artiști, festivalul reunește elevi talentați de liceu din toată România și nu numai pentru a-și prezenta abilitățile și pentru a crea picturi murale frumoase, care provoacă gândirea, care implică și inspiră.

Acest eveniment anual este un adevărat punct culminant al sezonului estival, oferind o oportunitate unică de a experimenta puterea artei publice și de a intra în legătură cu următoarea generație de creatori vizionari”, se arată într-un comunicat.

Scopul este de a promova arta murală și de a oferi elevilor pasionați oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile și creativitatea. Totodată, contribuie la promovarea culturală și turistică a orașului Cluj-Napoca, atrăgând participanți și vizitatori din întreaga lume.

Un eveniment internațional ce necesită sprijin: „Va deveni emblematic pentru orașul nostru”

Mazerschi voia să organizeze un astfel de concurs încă de anul trecut.

„Nu am stat prea mult pe gânduri, am pus pe hârtie tot ceea ce am considerat că ar fi necesar pentru organizare și am început să lucrez în direcția stabilită. Mulți oameni mi-au spus că nu se poate anul acesta, că nu sunt bani, că nu o să primesc aprobări într-un timp așa de scurt. Eu m-am plimbat prin Piața Unirii, am vizualizat panourile pe care vor lucra participanții, am strâns membri ai Comunității 156 și am înființat o asociație – Asociația Comunitatea 156.

Am mers la Primărie și am obținut aprobările necesare, am învățat într-un timp foarte scurt ce înseamnă să organizezi un astfel de eveniment și azi pot spune că suntem în momentul în care avem participanți care s-au înscris la concursul nostru, avem un răspuns din partea UBB, care, în principiu, ne va ajuta cu cazarea elevilor și, după caz, a însoțitorilor (minorii vor fi însoțiți de profesori/părinți). Am realizat un model de panou pe care urmează să se deseneze, am început să strângem fonduri, căutam parteneri pentru a asigura hidratarea și mesele participanților.

Vorbim despre un eveniment ce promovează arta murală în cadrul comunității locale, educația, dezvoltarea relațiilor între unități de învățământ din România și alte țări, în centrul orașului Cluj-Napoca. Vorbim despre un eveniment ce va deveni, în cel mai scurt timp, emblematic pentru orașul nostru. Vom fi prezenți cu 10 panouri de 5 x 2.5 m, pe care elevii vor desena, timp de trei zile în Piața Unirii.

Încă nu am stabilit exact cum se va desfășura ceremonia de premiere, dar ne propunem să oferim premii în bani, materiale de lucru, tricouri și alte produse oferite pe partenerii noștri. Suntem încrezători că în cel mai scurt timp vom avea toate nevoile acoperite deoarece avem un pachet pentru sponsori foarte atractiv lucrările realizate în timpul concursului, promovarea în centrul Clujului pentru 3 zile, apariția sponsorilor în filmul de prezentare al concursului”, spune profesorul.

Așadar, cine dorește să se asocieze cu Comunitatea 156 este așteptat cu un mail la adresa comunitatea156@gmail.com sau cu un mesaj pe pagina de Instagram.

Tot ce e de știut despre înscriere

Elevii de liceu din întreaga lume sunt așteptați la Cluj. Pentru a participa, trebuie să transmită o schiță a lucrării lor, care să respecte dimensiunile panoului în faza de înscriere.

Lucrările vor fi realizate pe panouri OSB de 5 x 2.5 m (lățime x înălțime), folosind vopsea lavabilă, șablon, pensulă și/sau spray.

Programul de lucru este de la 10:00 la 20:00, timp în care aceștia trebuie să își finalizeze munca. Ceremonia de premiere va avea loc sâmbătă seara, 26 august.

Despre Comunitatea 156

Comunitatea 156 este un proiect inițiat de profesor dr. Sergiu Georgian Mazerschi, demarat ca activitate extrașcolară în anul 2021, în cadrul Liceului de Arte Vizuale „Romulus Ladea” din Cluj Napoca, fiind formată din elevi/foști elevi și profesori ai liceului.

Scopul este promovarea imaginii Liceului de Arte Vizuale „Romulus Ladea” din Cluj-Napoca la nivel local și național și schimbarea felului în care este privit sistemul de învățământ din România, prin organizarea de activități extrașcolare, care nu se regăsesc în curricula școlară, și pregătirea elevilor pentru a deveni profesioniști.

„Ne propunem să devenim un model pentru liceele din România, indiferent de profilul acestora, astfel încât să asistăm la organizarea unor astfel de comunități în cât mai multe licee”, notează profesorul.

 

 

Articole asemănătoare

Yoga și „India secretă”, prin ochii Monicăi: a vrut să fie ghid turistic, dar a devenit ghid pentru oameni, în călătorii interioare

Monica Filip e o mamă din Cluj, care și-a schimbat viața la 180 de grade după ce a descoperit beneficiile yoga. Obișnuia să lucreze...

Roxana își deschide sufletul și grădina pentru cei care vor o experiență autentică în mijlocul naturii

Vă amintiți de Roxana, care a dat blocurile gri din Cluj pe un colț de rai rural? Ei bine, bistrițeanca își deschide sufletul și...

Din Burundi, în România: Aventura „clujeană” a Dianei

Diane Roman Inamahoro are 35 de ani, este mamă a 4 copii, este originară din Burundi iar acum 11 ani s-a mutat la Cluj....

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

cele mai recente

Domnul Alexandru, fost asistent medical la Spitalul CFR: „Unde doctorii nu dau nicio șanșă, îți oferă Dumnezeu una…”

Pe domnul Alexandru l-am surprins într-o după amiază în centrul Clujului, privind cu melancolie în jur. Am aflat că este nostalgic după vremurile demult...

Preotul și lectorul universitar Bogdan Ivanov: După Învierea domnului Iisus Hristos, moartea nu trebuie să ne mai sperie

Pe părintele Bogdan Ivanov l-am găsit într-o dimineață, în biserica „Înălțarea domnului”, unde acesta slujește de 15 ani. Chiar dacă nu era nicio sărbătoare,...

Tanti Livia – bătrânica ce încearcă să supraviețuiască cu ajutorul „darurilor naturii”

Pe tanti Livia am întâlnit-o într-o dimineață ploioasă, pe străzile Clujului. La cei 61 de ani, încerca să îi convingă pe trecători să îi...

La povești cu domnul Teodor, despre Dumnezeu, bărbații de altădată și Epoca de Aur

Postul Paștelui are o însemnătate foarte mare pentru mulți dintre noi. Înseamnă mult și pentru domnul Teodor, pe care l-am surprins pe o bancă,...

Povestea Mariei, eleganta profesoară de română care stârnește admirație și la 81 de ani

Pe Maria (81 ani) am surprins-o astăzi, într-o zi însorită de marți, ieșind dintr-un magazin de pantofi. Frumos îmbrăcată și cochet asortată. Ne-a povestit...

Alin Pop, de trei decenii la Radio Cluj, dar și profesor foarte îndrăgit la Științe Politice

Alin Pop ne-a povestit despre începutul carierei sale de trei decenii la Radio Cluj, ascensiunea sa și cariera de profesor atât de îndrăgit, într-un...