A renunțat la un job stabil, într-un domeniu bine plătit, pentru a face artă și nu orice artă. Sandra a ajuns să împărtășească și altora fascinația sa pentru fantastic și ocult prin talentul său. A riscat mult, însă pasiunea și determinarea au făcut-o să mizeze pe o carte câștigătoare.
Sandra Al-Assaf este din Cluj și are 30 de ani. În liceu a studiat informatica, dar avea și o altă pasiune pe care o dezvolta în paralel: desenul. Cu toate acestea, a continuat pe ramura reală și a absolvit Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. La scurt timp după, și-a și găsit un loc de muncă în domeniu.
Teoretic, Sandra părea împlinită, însă pasiunea pentru artă a tras-o puțin de mânecă, determinând-o să-și schimbe viața la 180 de grade.
„Simțeam că nu mă mulțumește sufletește și am decis să îmi cumpăr o tabletă grafică, să mă las de job și din banii puși deoparte să mă înscriu la cursuri online de desen. Am ajuns să fac un an de studii în domeniu la Syn Studio din Montreal”, spune Sandra.
De asemenea, Sandra este foarte atrasă de Tarot, un joc care conține 78 de cărți apărut în perioada medievală, care fascinează până și în ziua de astăzi. În trecut, acest joc era folosit pentru a prezice viitorul persoanei căreia i se face citirea în Tarot. Totuși, Sandra nu vede așa lucrurile, ci consideră că această practică servește mai mult ca o unealtă de introspecție.
Cărțile nu prezic viitorul, ci-ți dau motivația de a lucra la tine
„Cred că dacă persoanei i se spun lucruri pozitive în timpul citirii, aceasta va primi o energie bună și va încerca să-și îmbunătățească viața, astfel încât să ducă la îndeplinire unele aspecte despre care i s-a spus că urmează să se schimbe. E foarte important ca persoana să înțeleagă că aceste cărți nu îți prezic viitorul. Dacă nu faci nimic și doar aștepți să ți se schimbe viața așa cum ți s-a citit, probabil totul va rămâne, în linii mari, la fel. În schimb, îți pot da motivația de a lucra la tine și de a obține lucrurile pe care ți le dorești”, explică clujeanca.
Este foarte conștientă de faptul că această practică este destul de blamată și poate înțelege reticența unor oameni, care văd jocul de Tarot ca pe ceva demonic, însă Sandra are un punct foarte diferit de vedere:
„Consider că, în viață curiozitatea și joaca sunt uneltele supraviețuirii și ale traiului frumos. Nu văd de ce ar trebui să desconsiderăm Tarotul, atât timp cât este folosit într-un scop pozitiv.”
Astfel, pasiunea sa pentru ocultism, i-a servit drept inspirație pentru cel mai mare proiect artistic pe care l-a avut până acum.
Era în căutarea unui set de Tarot care să o facă să simtă aceeași energie pe care o simțea în copilărie, atunci când se uita la filme precum Harry Potter. Din păcate, sau din fericire, nu a reușit să găsească setul mult visat, iar asta a determinat-o să se folosească de talentul său artistic pentru a obține ceea ce-și dorea.
Cum a ajuns să-și creeze propriul set de cărți de Tarot
„Am fost mereu atrasă de universurile fantastice, iar în filmele pe care le urmăream tot timpul predominau obiectele aurii, strălucitoare. Pentru că nu am găsit nimic care să semene cu viziunea mea, am hotărât, ca ilustrator, să îmi creez propriul set de cărți.”
Acel moment a marcat adevăratul început pe drumul său artistic, ușor în aparență, însă plin de obstacole în realitate.
Alegerea sa controversată de a renunța la un job stabil, în favoarea unei cariere ca artist handmade nu a fost blamată de apropiații săi, ba chiar a fost susținută în momentele în care simțea că este la marginea prăpastiei:
„Cred că acest proiect a reprezentat unul dintre cele mai dificile momente pentru mine. Urma să realizez 78 de ilustrații în care trebuia să includ toată simbolistica Tarotului într-un mod frumos, din punct de vedere vizual, iar mai cu seamă, să îmi pun și amprenta personală. În prima lună m-am mișcat repede, chiar am reușit să scot 30 de cărți, după acest proiect s-a lungit pe câteva luni. Dar prietenii mei m-au ținut de mână în timp ce plângeam și spuneam că vreau să renunț, iar faptul că am primit sprijinul lor m-a motivat să merg mai departe și mi-am dat seama că toată această muncă grea îmi va aduce și foarte multe satisfacții. Mai târziu mi-am dat seama că am avut dreptate”, povestește Sandra.
Un alt lucru care a încurajat-o pe Sandra să-și continue proiectul a fost participarea la târgul Comic Con din București. Cu toate că, la acea vreme, setul ei nu era finalizat, a hotărât să-și încerce norocul. A fost acceptată, iar succesul pe care l-a avut, nu doar că a motivat-o să-și finalizeze proiectul, ba chiar a început să se plimbe prin țară, participând la tot mai multe târguri de handmade.
„Ceea ce îmi aduce cea mai mare bucurie este faptul că oamenii pe care i-am întâlnit acolo și mi-au devenit clienți, au revenit și mi-au arătat cum își păstrează sau folosesc obiectele handmade pe care eu le-am realizat pentru ei, iar aprecierea lor e cel mai important lucru pentru mine.”
Înainte de a se pune la masa de lucru, Sandrei îi place să iasă în natură pentru a-și goli complet mintea de la lucruri care i-ar putea tăia creativitatea. Ea spune că apa curgătoare reprezintă una dintre principalele ei surse de inspirație.
Aceasta nu face doar cărți de Tarot. Ea confecționează brelocuri și ilustrații pe alte teme, cum ar fi astrologia. Pentru aceste ilustrații, Sandra s-a gândit să schimbe paleta cromatică.
Nudurile de pe cărțile de Tarot
„În general, cromatic vorbind, mă duc într-o direcție cât mai simplă, nu îmi place să includ prea multă culoare. La Tarot mi s-a părut relevant să includ auriul, deoarece am vrut să dau senzația de magic. În schimb, la zodiac, am încercat să îmi imaginez o pădure plină cu zâne.”
Faptul că fetele sunt ilustrate nud, a stârnit o oarecare controversă. În timp ce o parte din clienții săi s-au gândit că este puțin prea erotic, Sandra și-a dorit ca prin aceste imagini, să arate contrariul, adică puritatea.
„Mie îmi place să sărbătoresc feminitatea și frumusețea și mi se pare că corpul feminin este superb.”
Nu și-a dorit să îl sexualizeze, ci mesajul ei a fost complet diferit: că este un lucru foarte frumos și că ar trebui privit ca pe un obiect de artă.
„Aș vrea să menționez că Tarotul conține extrem de multă istorie, extrem de multă mitologie. Poți găsi simboluri și, în același timp, să descoperi originile umanității prin prisma acestor ilustrații. Aș vrea să încurajez oamenii reticenți să își permită puțin să descopere bucuria mai departe de prejudecăți”.