„Don Giovanni”, de Wolfgang Amadeus Mozart, cea mai nouă producție a Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, va fi prezentată în premieră publicului în data de 5 și 7 mai 2023, având două distribuții distincte, astfel că spectatorii vor avea ocazia să se bucure de interpretări unice, asistând, de fapt, la două premiere, aflate sub conducerea muzicală a Maestrului dirijor David Crescenzi, în regia invitatului Paolo Bosisio și scenografia semnată de invitatul Domenico Franchi.
„Acțiunea operei se desfășoară în Sevilla, Spania și spune povestea lui Don Giovanni, un seducător notoriu, impulsiv și carismatic, care își găsește sfârșitul după ce comite o serie de fapte imorale. Cu o muzică remarcabilă și personaje bogat conturate precum figura tragică a Donnei Elvira și comicul de situație reliefat prin Leporello, valetul lui Don Giovanni, opera a avut Premiera în 1787 la Praga, unde a fost dirijată de însuși compozitorul, devenind una dintre cele mai iubite și populare opere din lume.”, se arată într-un comunicat de presă.
Orchestră, cor, balet și artiști renumiți: „Suntem prieteni și colegi de-o viață.”
Opera aduce pe aceeași scenă o echipă de artiști renumiți la nivel internațional, din care fac parte dirijorul David Crescenzi, regizorul Paolo Bosisio, scenograful Domenico Franchi și coregrafa Anca Opriș Popdan.
În ceea ce privește distribuția, Florin Estefan, managerul instituției, a punctat într-o conferință de presă că este încântat de revederea cu colegi din facultate precum Anita Hartig, care a debutat pe scena Operei în 2006, la 3 ani după el, aceasta fiind una dintre persoanele cu care a legat o prietenie încă de la începutul activității sale artistice.
„Mă bucur că în sfârșit avem ocazia să cântăm Don Giovanni împreună. Din 2003, de când am debutat eu, a trecut vremea și nu am reușit. Mulți colegi mă întreabă cum reușesc să aduc diferiți artiști să cânte la Cluj, că se știe că suntem un teatru sărac și ne descurcăm cum ne descurcăm. Cum? Prin prietenii. Suntem prieteni și colegi de-o viață. Toți suntem legați de această scenă pentru că am călcat pe drumul liricii de pe această scândură și ne-am format în această instituție”, a precizat Estefan.
În rolurile principale titrează soliștii: Florin Estefan/David Pogana în rolul Don Giovanni, Cristian Hodrea/Sebastian Balaj în rolul Leporello, Diana Țugui/Aida Pascu (invitată) în rolul Donna Anna, Anita Hartig (invitată)/Ana Stănescu (invitată) în rolul Donna Elvira, Janetka Hosco (invitată)/Victoria Chicu (invitată) în rolul Zerlina, Marius Aron (invitat)/Cătălin Moței (invitat) în rolul Masetto, Corneliu Huțanu în rolul Comandorul, Eusebiu Huțan/Andrei Manea (invitat) în rolul Don Ottavio, alături de Orchestra, Corul și Ansamblul de Balet ale Operei Naționale Române Cluj-Napoca.
Voci mari pe scena din Cluj
Totodată, comunicatul remis de instituție trece în revistă rezumatul activității artiștilor care vor putea fi văzuți pe scenă în primul weekend din luna mai.
Strălucirea, vocea cristalină și emoția vibrantă au înscris numele sopranei Anita Hartig pe cele mai mari scene lirice din lume. Debutul îndelung aplaudat pe scena Operei Naționale Române Cluj-Napoca, în anul 2006, a fost urmat de debutul internațional la Opera de Stat din Viena în anul 2009, la Royal Opera House din Londra în 2013, anul următor fiind marcat de o apariție inegalabilă la Metropolitan Opera New York, unice fiind toate spectacolele ce i-au titrat și purtat numele pe scene din Hamburg, Tokyo, Milano, München, Paris sau Berlin.
Florin Estefan, unul dintre baritonii de referință ai țării noastre, a fost aplaudat pentru însușirea cu succes a unei serii complexe de roluri operistice. Ulterior pregătirii academice de la Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima Cluj-Napoca și Cardiff International Academy of Voice, baritonul este solist al Operei Naționale Române Cluj-Napoca începând cu anul 2012, instituție care se bucură și de viziunea sa inovatoare din ipostaza de Manager General, începând cu anul 2015 – fiind, totodată cel mai tânăr manager din istoria primei instituții lirice înființate în România.
Soprana Diana Țugui este o artistă plurivalentă care, pe lângă rolurile din operă în care s-a consacrat, abordează cu mult succes și genurile vocal simfonic, opereta, liedul și musicalul. A colaborat cu toate filarmonicile și teatrele de operă din țară, iar în ultimii 16 ani a avut numeroase apariții pe scene importante ale Europei. În prezent, este solistă a Operei Naționale Române Cluj-Napoca și Lector universitar la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca.
Bas-baritonul Cristian Hodrea deține un repertoriu impresionant de operă, operetă și musical ce cuprinde zeci de roluri, abordând totodată și un vast repertoriu vocal-simfonic. După o perioadă îndelungată în care a activat ca artist liric la Filarmonica de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca, în 2011 Cristian Hodrea a devenit solist al instituției noastre. Premiile speciale obținute la concursuri l-au recomandat în colaborări alături de dirijori importanți, câștigând o bogată experiență solistică.
David Pogana, în prezent solist al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, este laureat al mai multor concursuri de canto. Activitatea sa cuprinde numeroase apariții în roluri din opere celebre atât pe scenele naționale, cât și pe cele internaționale. Timbrul său vocal se remarcă printr-o culoare sobră conturată de o prezență scenică fermă.
Cei 2 invitați din Italia
Spectacolul este, de asemenea, o colaborare cu 2 nume mari din Italia, în domeniul artei dramatice și a vestimentației, și anume Paolo Bosisio, respectiv Domenico Franchi.
Potrivit comunicatului de presă, Bosisio este regizor, actor, scenarist, critic de teatru, eseist și academician italian, etalon al artei regizorale și dramatice. A regizat numeroase spectacole pe scene ale Teatrelor lirice atât din Europa, cât și din Asia. Pasiunea pentru teatru l-a determinat, de-a lungul timpului, să abordeze acest domeniu din diferite perspective, fiind familiarizat atât cu mijloacele tradiționale ale cinematografiei, cât și cu cele mai moderne sisteme. A publicat peste o sută de eseuri în domeniul istoriei teatrului și dramaturgiei, fiind autor, coautor sau editorul a numeroase cărți.
Domenico Franchi este scenograf, designer de costume și un artist vizual desăvârșit. Cariera sa a început încă din tinerețe, lucrând ca asistent pentru scenograful Tito Varisco. Din 1992 și până în prezent, Franchi a semnat scenografia și designul costumelor pentru nenumărate spectacole de operă, musicaluri și spectacole de dans contemporan. În paralel cu activitatea sa în cadrul spectacolelor, creează instalații de artă contemporană. Ca artist vizual folosește diverse tehnici expresive, iar în ultimii ani a abordat limbajul imaginilor și videoclipurilor digitale, prin care el investighează calitatea vieții umane.
Dublă revedere cu Crescenzi
Un al treilea nume italian, deja cunoscut de către publicul clujean, este David Crescenzi, dirijorul cu care aceștia se pot revedea în reprezentațiile din 5, respectiv 7 mai. Cele peste două decenii ale activității sale artistice l-au consacrat pe scenele muzicale internaționale în triplă ipostază: pianist acompaniator, dirijor de orchestră şi dirijor de cor. În decursul carierei sale, a reunit realizări semnificative, fiind apreciat cu fiecare ocazie, iar din 2017, e Director Artistic al Operei din Cluj-Napoca.
Considerată o capodoperă a compozitorului W. A. Mozart, opera „Don Giovanni” va fi prezentată, așadar, în dublă premieră, ambele reprezentații având loc de la ora 18:30, în Sala Mare a Operei.
Biletele pot fi achiziționate online, cu un click aici, și de la Agenția de Bilete a Operei, de luni până vineri în intervalele orare 11:00 – 13:00, respectiv 14:00 – 17:00.