Cultura clujeană va fi celebrată din nou în cadrul Zilelor Insomnia, organizate cu ocazia aniversării a 27 de ani de existență a Insomnia Caffe & Bistro, în perioada 9-14 mai 2023.
„În urmă cu 27 de ani, pe strada Iuliu Maniu 6, la etaj, s-a deschis a doua Galerie de Artă privată din România, Galeria <<KL>>, prima fiind Galeria <<Gade>> din București.
Eu, Tünde Márkos, susținută de fostul meu profesor Dorel Găină, am plecat de la ideea de a face o galerie de artă, în care să promovăm dialogul între arta autohtonă și cea internațională, dialog din care a rezultat prima revistă color de fotografie din țară.
Numeroasele vernisaje, cercuri literare și concertele de jazz și blues, găzduite aici, au generat lungi dezbateri până la ore târzii din noapte. Încet, încet, nevoia de a mai consuma câte ceva și insistențele fostului meu partener Gyula Lörincz, au dus la suplimentarea protocolului de vernisaj până când, în cele din urmă, spațiul expozițional s-a transformat în ceea ce numim acum Insomnia Caffe & Bistro de pe strada Universității 2”, spune Márkos, artist plastic.
Un mini festival cu dezbateri, lectură, teatru, concerte și expoziții
„Zilele Insomnia” se dorește a fi un mic festival, organizat în cel mai vechi bistro din Cluj, care își deschide zi de zi porțile și care oferă o săptămână de artă, cultură și ospitalitate, așa cum i-a obișnuit pe vizitatori.
Ei se vor putea bucura de arta și cultura pe care Insomnia le-a găzduit de-a lungul timpului, participând activ la istoria contemporană a orașului, în calitatea ei de „incubator de creație și valori culturale”.
Festivalul adună laolaltă atât prieteni vechi și noi, simpli trecători sau iubitori de frumos, cât și tot ce are cultura mai de preț: dezbateri, întâlniri, lansări de carte, cenaclu literar, spectacole de teatru, concerte și expoziții.
Programul complet
Programul este după cum urmează:
- 9 mai
13:00: Deschiderea oficială – inaugurarea unei plachete comemorative în amintirea regretatului artist Lőrincz Gyula, unul dintre fondatorii Insomnia
Conferință de presă cu:
- Márkos Tünde, fondator Insomnia și artist plastic
- Mihai Nuțu, artist plastic
- Szép Gyula, director Opera Maghiară
- Ion Sbârciu, prof. univ. dr. Universitatea de Artă și Design
18:00: Dezbatere – idei transilvănene la început de secol XX, alături de organizația TEUS, Tudor Duică (promotor al transilvanismului și regionalismului), Bodola Zsolt (membru), Lucian Fleșer (membru), Bakk Miklós (conf. univ. dr. profesor și politolog)
20:00: Discuție „Portrete în mișcare – povești nemuritoare”, cu Radu Țuculescu (romancier și dramaturg), Bianca Tămaș (scriitor)
- 10 mai
17:00: Cenaclul literar „Nepotu’ lui Thoreau” în retrospectivă – „27 de ani de literatură în Cluj, 27 de ani de insomnii” și comemorarea scriitorului François Bréda
Gazde:
- Szántai János, scriitor și poet, fondator cenaclul literar „Nepotu’ lui Thoreau”
- Mihnea Bâlici, critic literar și scriitor
Invitați:
- Ștefan Manasia, poet și scriitor, fondator cenaclul literar „Nepotu’ lui Thoreau”
- Ștefan Baghiu, poet și scriitor, prof. univ. dr.
- Valentin Derevlean, manager lanț de librării „Librarium”
- Márton Evelin, scriitor
- Karácsonyi Zsolt, scriitor, redactor șef revista culturală Helikon
- Papp Attila Zsolt, poet și scriitor
- Horváth Benji, poet, fondator cenaclul literar François Bréda
- 11 mai
17:00: Open mic de poezie „Acceptare și diferențe”, cu poeta Lena Chilari
Invitați speciali:
- Mihnea Bâlici, scriitor, critic literar
- Szántai János, scriitor, poet
19:00: Dezbatere „27 de ani de parcurs artistic în Cluj, 27 de ani de insomnii”
- Facultatea de Arte Plastice din Cluj, de la Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” la Universitatea de Arte și Design: parcurs, evoluție și transformări
- Spații de artă alternativă, galerii private și de stat: parcurs, evoluție și transformări
- Artiști clujeni: parcurs, evoluție și afirmări
- Parcursul Insomnia, de la Galeria de Artă „KL” la Insomnia Caffe & Bistro: parcurs, evoluţie, realizări și dezamăgiri
- Lumi paralele: artă și cultură, societate, generații de sacrificiu
- O lume surdomută, proiect realizat cu sprijinul Școlilor de surdomuți, secțiile română și maghiară din Cluj și studenții de la secția foto, UAD
Activități în sprijinul artei clujene:
- Galeria de exercițiu pentru tineri artiști debutanți, „Șoimii Patriei”, patronat de Insomnia timp de 10 ani, având următorii curatori:
- Bogdan Teodor Iacob, profesor de istoria artei UAD, critic de artă
- Mădălina Surducan, artist, doctor în istoria Artei
- Angela Kalló, conf. univ. dr. UAD, artist plastic
- Mihai Nuțu, artist plastic
- Mimesis, festival de artă contemporană sub egida Asociației Origo, patronat de Insomnia: manifest artistic pentru salvarea monumentului istoric Hotel Continental (fostul New York Hotel)
Timp de 3 ani, în cadrul Zilelor Maghiare din Cluj, artiști consacrați din Cluj (atât români, cât și maghiari), împreună cu artiști renumiți de peste hotare, au redeschis pentru public, după 12 ani, porțile Hotelului Continental din Centrul Clujului sub egida expozițională „Cine vine cu mine în cameră?”, timp de o săptămână, unde anual s-au organizat numeroase expoziții și dezbateri culturale pentru a atrage atenția publicului larg asupra compromiterii monumentelor simbolice ale orașului Cluj.
- Acțiunea „Pivnița“ din incinta Muzeului de Artă Cluj, patronată timp de 6 ediții de Insomnia
Invitații la masa rotundă sunt artiști consacrați, profesori universitari, oameni de cultură, reprezentanți ai orașului, tineri aspiranți la viața culturală clujeană.
Moderatorii sunt: Mara Rațiu (conf. univ. dr. UAD), Oana Pop (artist plastic), Horea Avram (istoric de artă, teoretician media, curator independent, prof. univ. dr.), Angela Kalló (conf.univ. dr. UAD, artist plastic).
- 12 mai
18:00: Dezbatere: „Economia Clujului în 27 de ani – implicarea oamenilor de afaceri în sprijinirea culturii clujene”, moderată de economistul Mátis Jenő, cu invitați români și maghiari din afacerile clujene
20:00: Degustare de bunătăți românești și ungurești, degustare de vinuri locale, Crama Issa și Crama Takacs, cu muzică lăutărească (intrarea e 100 de lei de persoană)
- 13 mai
17:00: Teatru de club, Ionuț Caras – „Texte bune în locuri nebune”
19:00: Moment artistic alături de actrița Diana Buluga și lectură din volumul „Viața e a mea” de Emilia Faur
21:00: Petrecere – rockotecă: muzică din anii ’80 și ’90, cu Sasha Bandi și Alexandra Mocan
- 14 mai
17:00: Dezbaterea „Secretul din noi”, cu Gabriel Bota (scriitor, director al Festivalului Internațional de Carte Transilvania) și Aurel Codoban (prof. univ. dr. eseist și filosof)
18:00: Clubul de carte „Lecturile insomniacelor”, discuție pe marginea volumului „Anuță Dragă” de Bianca Tămaș
20:00: Jazz Sunday – prezentarea concertului „Transylvanian Folk Song”, Lucian Ban & Mat Maneri, film realizat în 19 noiembrie 2022, de Mátyás Kelemen videography, Insomnia Caffe & Bistro
Dezbatere „27 de ani de viață muzicală în Cluj, 27 de ani de Insomnii”, moderat de scriitorul și jazologul Virgil Mihaiu, cu invitații Thomas Mendel de la Mendel Collective, profesori de la Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima, muzicieni, teoreticieni, organizatorii festivalului Jazz in the Park și tineri muzicieni
21:00: Jam session de jazz cu David Luca și prietenii, petrecere de închidere