Penultima săptămână rezervă multe evenimente la Cluj, de la sculptură la poezie, concerte, proiecții de film și multe altele. Oameni din Cluj ți-a pregătit o listă cu câteva dintre acestea, ca să ai cu ce te delecta în timpul liber.
-
Luni. Proiecție de film & discuții, Cinema ARTA, 19:00
Cinema Arta și asociația C.A.R.E. – Cetățeni Activi pentru Relații Etice te invită luni seara la vizionarea filmului „MO”, urmată de o discuție despre dinamici de putere și abuz în relații.
„Mo şi prietena ei sunt prinse copiind de către cel mai sever profesor din facultate. După ce îl roagă să mai dea o dată examenul, profesorul le invită la el acasă. Aici, cele două studente vor fi supuse unui examen neaşteptat. Totul pare o glumă, până când Mo îşi pierde controlul.
Debutul regizoral al lui Radu Dragomir, MO, prezentat în avanpremieră la TIFF 2018, a fost primit cu căldură atât de către public, cât și de către presă și critica de specialitate. Filmul a avut premiera internaţională în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo, unde a fost selectat în competiţia oficială – programul Work in Progress al secțiunii CineLink.
<<MO>> este un film provocator, ce aduce în discuție un subiect prea rar abordat în spațiul public din România. Abuzul de putere, cât și abuzul sexual sunt prezentate foarte de aproape într-o lume în care tinerele femei ajung să fie victime sigure, iar lipsa de solidaritate între ele le lasă singure în relația cu prădătorul și în experiența traumatică.”, se arată în sinopsis.
Pentru bilete, click aici.
-
Marți. Lansare de carte & întâlnire cu poeta Corina Oproae, Book Corner Librarium, 16:00
Corina Oproae îi așteaptă pe iubitorii de poezie la o după-amiază de discuții, prilej cu care va lansa noul său volum: „Intermitencias / Intermitențe” (ediție bilingvă, spaniolă-română).
„«Intermitențele» Corinei Oproae pun în relief cu precădere un fel de program de lucru, circumscriind spațiul unui atelier ideatico-liric în care se cristalizează o «poetică» personală. Sunt, în majoritate, versuri scrise, cum expresiv se spune într-un poem, «în anticamera trezirii», moment și spațiu în care disponibilitatea intuitivă a subiectului se apropie de pragul lucidității, numită, aceasta, în propoziții clare, de factură conceptuală, ce trasează un proiect de construcție a textului poetic. Între stările de spirit firesc ezitante (undeva se vorbește despre incertitudinea cuvintelor), se caută insistent încrederea, siguranța de sine și concretizarea lor în poem –, armonizarea, în fond, a contrariilor.”, notează Ion Pop, despre volumul Corinei.
Cartea este disponibilă pentru comenzi în format tipărit și în ediție digitală.
-
Miercuri. Sculptură și poezie
- „Brâncuși pentru toți” – sculptură tactilă cu Dan Istrate, Muzeul de Artă, 18:00
„Brâncuși pentru toți” e un concept de sculptură tactilă, sculptorul Dan Istrate afirmând că „sculptura e mai degrabă de pipăit decât de privit”.
„Dar cei care văd doar cu mâinile? Au ei oare dreptul de a atinge o sculptură? Au ei oare dreptul de a vedea așa cum doar ei știu? Cei care cunosc opera și gândurile lui Constantin Brâncuși știu răspunsul. Ei știu că maestrul s-a gândit la cei care văd prin atingeri.”, se arată în mesajul său.
Artistul îi așteaptă pe curioși la un eveniment cu intrare liberă, în cadrul unui proiect de accesibilizare a operei lui Brâncuși.
- Luca Ștefan Ouatu la Nepotu’ lui Thoreau, Insomnia, 19:00
Nepotu’ lui Thoreau revine la programul normal și propune iubitorilor de poezie o seară de lectură în prezența lui Ștefan Ouatu, care va citi câteva dintre creațiile sale.
Acesta a venit din Iași pentru a face facultatea la Cluj, unde a publicat un volum de poezii, „Cinematic”, la OMG Publishing, care se poate cumpăra de aici.
În prezent este student în anul I la Inginerie Electrică. A câștigat mai multe premii, debutând în revista Steaua. A fost invitat să citească la diferite festivaluri și cluburi de carte, precum FILIT, FIPB, Nepotu’ Lui Thoreau și Institutul Blecher. De asemenea, a participat la mai multe ateliere și tabere de scriere creativă (Super, Săvârșin, Licart 18). Unele dintre lucrările sale sunt deja publicate online (D-LITE, O mie de semne).
„Hibrid invadat și definit de noile media și tehnologii, un romantic bine camuflat, eroul lui Luca vânează claritatea care se întrevede printre scene blurate, dansuri haotice, atmosferă viciată de substanțe și alienare. Realitatea nu mai e trăită, ci testată, reperele dispar de pe ecran cu un scroll și se amestecă între ele. Lumea din cinematic stă sub imperiul senzației că doar dacă producem cadre suntem cu adevărat vii, tînjind după lumi visate timid.”, a spus Andrei Dosa, despre volumul de debut al lui Ștefan.
-
Joi. World Doctors Orchestra și Alexandru Tomescu, Auditorium Maximum, 18:30
World Doctors Orchestra susține, pentru a doua oară în România, un turneu în scop caritabil. Fondurile obținute vor sprijini dezvoltarea rețelei naționale de telemedicină în epilepsie, care în prezent cuprinde 12 centre de epilepsie și monitorizare EEG în România.
World Doctors Orchestra (WDO) este astăzi un ansamblu muzical din care fac parte în jur de 1800 medici din peste 60 de țări de pe toate continentele.
Scopul WDO și al tuturor membrilor orchestrei este să amintească lumii că nici granițele, nici interesele politice sau economice nu ar trebui să limiteze accesul și dreptul la îngrijirea medicală.
De aceea, de două ori pe an, de fiecare dată în altă parte a lumii, doctorii muzicieni din WDO se întâlnesc pentru a susține un concert în scop caritabil.
„În luna mai 2023 este rândul României să se bucure atât de acordurile clasice ale WDO, cât și de donațiile care vor ajuta la achiziția celui de-al 13-lea aparat video EEG performant, pe care îl vom instala într-un nou centru din rețeaua națională, și va ajuta la înființarea unui centru național de sprijin psihologic al părinților cu copii cu epilepsie și al adolescenților cu acest diagnostic.”, se arată în descrierea evenimentului de joi.
Acesta va avea loc în sala Auditorium Maximum. Pentru bilete, click aici.
Vineri. 2 concerte și petrecere synth
- Luna Amară și Țapinarii, L’Autre Café, 18:30 – 21:30
Luna Amară și Țapinarii vor susține un concert acustic în grădina L’autre Cafe vineri seara. Pentru bilete, click aici.
„După achiziționarea biletului, vă rugăm să faceți o rezervare la numărul 0741 245 311.”, transmit organizatorii.
- Concert Azteca, FORM Space, 20:00
Azteca va concerta în aceeași seară la FORM. Dacă îți place trap-ul, nu rata evenimentul și ia-ți bilet din timp, până nu se epuizează stocul, dând un click aici.
- New Disorder party cu Mitsubitchi, FORM Space, 23:50 – 6:00
O călătorie muzicală în amintirile anilor 80 și ritmurile new age te așteaptă la petrecerea de vineri seară de la FORM. La butoane va fi Mitsubitchi, cu o selecție de New Wave, Synthpop, Darkwave, Retro Electro, Dark Disco, Post Punk și alte inserții.
Minorii au acces la eveniment doar însoțiți de un părinte sau tutore legal.
Gazdele oferă băuturi cu 30% reducere până în ora 1. Pentru bilete, click aici.
Foto: World Doctors Orchestra – Facebook