În prima săptămână din mai propunem clujenilor o serie de evenimente, de data aceasta concentrate pe cultură și creație. Oameni din Cluj ți-a pregătit o listă cu 5 dintre ele, care vor avea loc de luni până vineri (1-5 mai), să te bucuri de timpul tău liber și în afara weekend-ului.
Luni – Teatru: Nunta lui Krecinski, Casa de Cultură a Studenților, 19:00 – 21:00
Nunta lui Krecinski este un spectacol-eveniment, pus la cale de Mihai Bendeac.
„Am creat acest spectacol după aceleași repere pe care le aveam vizavi de teatru la vârsta de 15 ani. Plus, bineînteles, un pic de experiență si maturitate. Nu sunt regizor. Sunt povestitor. Un povestitor care încearcă să-și folosească imaginația. Imaginația este cel mai bun și mai frumos lucru pe care îl avem. Am ales un text care vorbește despre nebunie în multe forme fiindcă nebunia e un concept pe care, din păcate sau din fericire, cred că îl stăpânesc. Vizionare plăcută și sper să uitați de orice altceva cât stați în sală”, a spus acesta.
Potrivit descrierii evenimentului, „Nunta lui Krecinski” de la Teatrul de Comedie, mult după A.V. Suhovo-Kobîlin, aşa cum este asumat, în regia lui Mihai Bendeac este unul dintre cele mai sincere spectacole de teatru, garantând o comedie în care gag-urile curg în cascadă, iar spectatorii se pot bucura liniştiţi de aproape trei ore de râs.
„Povestea despre Krecinski cel duplicitar, cartofor şi scăpătat, care se însoară din interes, ar putea fi o banală istorioară cu haz dintr-un secol trecut la care cel mult te poţi amuza ca de o scenetă veche. Derapajele controlate, exagerările şi gomflările, toată această lumea ca o spumă este foarte bine motivată în toate aspectele sale”, se mai arată în descrierea spectacolului.
Pentru bilete, click aici.
Marți – Show de comedie, Flying Circus, 20:00
George Mesaroș, Tudor Costina, Paul Szabo și Andreea Curea te așteaptă la Flying Circus pentru un spectacol de stand-up.
Intrarea se face de la ora 19:30, show-ul urmând să înceapă o oră mai târziu.
Pentru bilete, click aici.
Miercuri – Restaurare de film cu Ruxandra Blaga, Cinema ARTA, 19:00
Echipa Cinema ARTA te invită la evenimentul special dedicat restaurării de film și introspecției la originile acestuia.
„Ruxandra Blaga este restauratoare și arhivistă de film, fondatoare a studioului Restaurare Film din Cluj-Napoca. În prezent restaurează împreună cu organizația Film Preservation Society. În paralel, restaurează filme pentru Arhiva Națională de Filme, având în palmares restaurări finalizate precum <<Independența României>> (1912), primul lungmetraj filmat în România, <<Manasse>> (1925), <<Leiba Zibal>> (1931). Începând cu ora 19:00, Ruxandra propune spre vizionare la Cinema ARTA o selecție de scurtmetraje <<The Biograph>>”, anunță organizatorii.
Selecția de scurtmetraje include titlurile „An Arcadian Maid” (1910), „A Decree of Destiny” (1911) și „The Coming of Angelo” (1913). Filmele vor fi introduse de Ruxandra Blaga, alături de o scurtă inițiere în procesul de restaurare. După acest prim calup de filme, va avea loc proiecția mediu-metrajului „Wold Lowry”, începând cu 20:30.
- Biletul unic pentru ambele calupuri de proiecții se poate cumpăra de aici.
- Biletul pentru selecția de scurtmetraje „The Biograph” (ora 19:00) se poate cumpăra de aici.
- Bilet pentru proiecția „Wold Lowry” (ora 20:30) se poate cumpăra de aici.
Joi – Concert vocal-simfonic, Auditorium Maximum, 19:00 – 21:00
Colegiul Academic, Corul și Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”, dirijate de Cornel Groza, respectiv Stefan Geiger, alături de soprana Christine Razec, tenorul Ştefan von Korch și baritonul Mihai Damian, te așteaptă joi la concertul vocal-simfonic „Carl Orff – Carmina Burana”.
Pentru bilete, click aici.
Vineri – Atelier de creație cu Magnetic Poetry, Education Studio, 18:30 – 21:00
Vineri poți da frâu liber imaginației în cadrul atelierului de creație cu Magnetic Poetry.
„Acesta e un mod de a ne juca cu cuvinte… magnet. Adică e o unealtă creativă pentru a găsi combinații expresive, poetice, interesante, amuzante, folosind cuvinte prestabilite, lipite pe magneți.
E atât un mod de exprimare creativă în momente când ne vizitează inspirația, dar și un mod de a chema inspirația, de a ne juca intuitiv cu asocieri care aduc idei noi”, se arată în descrierea evenimentului.
Este pentru orice persoană curioasă de creație și joacă cu cuvintele, indiferent de experiență, fiind parte din proiectul ConVERSații și facilitat de Angela Szavui.
„A făcut cunoștință cu Education Studio absolvind programul Actitudine (program de teatru de improvizație) în 2019, experiență care a inspirat-o să caute în continuare moduri de exprimare autentică și creativă. Această căutare i-a deschis calea și curiozitatea spre poezie, venind cu dorința să o împărtășească într-o comunitate.
De curând a obținut calificarea de Lucrător de tineret în urma unui curs care a ajutat-o să-și dezvolte abilitățile de facilitare a diverselor activități creative de învățare non-formală.
Din 2021 facilitează ateliere și programe de dezvoltare prin poezie și spoken word poetry în cadrul proiectului ConVERSații”, notează gazdele.
Participarea costă 30 de lei, iar înscrierea prin formularul disponibil cu un click aici e obligatorie.
Foto: filarmonicatransilvania.ro