Diane Roman Inamahoro are 35 de ani, este mamă a 4 copii, este originară din Burundi iar acum 11 ani s-a mutat la Cluj. Aceasta nu știa nimic despre România când a decis să facă acest pas, dar s-a obișnuit cu viața în orașul nostru odată cu trecerea anilor.
Acum îi ajută și pe alții, având o asociație care sprijină membrii comunității africane din Cluj să se integreze și le oferă o totodată o comunitate. De asemenea, asociația, numită Grupul de Parteneriat African, are în vedere susținerea interculturalității și educarea oamenilor atunci când vine vorba despre cultura africană.
,,Am o asociație care vrea să promoveze interculturalitatea, mai ales că acum, când comunitatea africană creste foarte mult. În anii anteriori am lucrat ca mediator intercultural la liga apărării drepturilor omului, nu mai lucrez acolo, dar m-a prins deja această idee de ajuta, de a-i ghida pe cei noi veniți, de a le oferi informații, dar și de a ne implica în comunitatea în care trăim, să arătăm că suntem aici, să contribuim și noi, să îi învățam pe ceilalți lucruri despre cultura noastră, și să interacționăm și să învățam lucruri noi unii despre alții”, spune Diane.
Pe lângă această asociație, Diane se ocupă și cu promovarea sportului nautic prin afacerea familiei, un club de yachting pe lacul Tarnița.
,,Vara, ne ocupăm cu o afacere familială unde închiriem caiace pe lacul Tarnița, promovăm sporturi nautice fără motor și încurajăm familii cu copii să vină să încerce ceva nou și să stea mai mult în natură”, completează Diane.
Tânăra spune că oamenii și liniștea sunt lucrurile care îi plac cel mai mult la țara noastră.
,,Îmi place cel mai mult liniștea, și acasă în Burundi și aici, îmi place cel mai mult liniștea. Poți să te plimbi pe stradă, nu ai nici o treabă, poți face ce vrei. Îmi plac și oamenii în Cluj, îmi place faptul că vezi oameni de peste tot, asta chiar e un lucru foarte bun și sper să continue tot așa”, ne spune tânăra.
Dacă ar trebui să aleagă un lucru care poate fi deranjant la țara noastră ar fi atitudinea pe care unii oameni o au când o abordează.
,,Depinde foarte mult de context, depinde de atitudinea oamenilor pe care o au față de tine, despre abordarea lor, câteodată poate să pară nepoliticos când un străin te întreabă direct de unde ești? sau ce faci aici? fără să facă cunoștiință cu tine înainte”, completează Diane.
Diane ne spune că una dintre diferențele pe care le-a observat între cele două țări este legată de timpul le care oamenii îl petrec interacționând în Burundi spre deosebire de România.
,,Există și diferențe între oameni, în România oamenii sunt foarte ocupați, toată lumea fuge, nu stau la vorbă nici pe stradă, în schimb la noi (n.r în Burundi) asta se întâmplă zilnic, pentru că oamenii nu se grăbesc, stau pe stradă și povestesc, nu le pasă de timp. Aici este graba aceea tot timpul, trebuie să ajungi undeva, trebuie să faci ceva și n-ai timp să stai să povestești despre tot și despre nimic, să stai doar să te bucuri și să râzi”, dezvăluie Diane.
Diane creează și conținut, aceasta având un canal de YouTube si un blog unde povestește despre viața ei în România, despre cum a ajuns în țara noastră, dar și despre călătoriile și aventurile în natură ale familiei sale.
Tânăra a fost de curând și concurentă la show-ul culinar „Chefi la cuțite”, iar povestea participării o puteți găsi pe blogul ei.
Foto: Naomi Moiș/Diane Roman Inamahoro